Ce si cat trebuie sa manace un copil

Urmatoarea lista, intocmita de United States Department of Agriculture si citata de site-ul www.babyblog.ro, indica exact ce cantitate de alimente este recomandata in fiecare zi copiilor.

Paine, cereale, orez si paste. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de trei – cinci portii, iar cei intre 9 si 18 ani au nevoie de cinci – sapte portii. O portie poate fi o felie de paine, o jumatate de cana de cereale, orez fiert sau paste.

Lapte, iaurt si branzeturi. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de doua cani de lapte, iar cei intre 9 si 18 ani, de trei. O portie poate fi o cana de lapte, un iaurt sau doua – trei felii de branza.

Carne, peste, fasole uscata, oua, nuci. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de doua, pana la patru portii, in timp ce cei intre 9 si 18 ani au nevoie de cinci – sase portii. O portie poate fi o friptura, un ou, un sfert de cana de fasole boabe gatita, o lingura de unt de arahide.

Fructe. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de una – doua portii, iar cei intre 9 si 18 ani, de doua portii. O portie poate fi: un mar mediu, o banana, o portocala sau o piersica, o cana de suc proaspat de fructe, o jumatate de cana de fructe uscate, o cana de fructe congelate.

Legume. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de doua portii, iar cei de noua si 18 ani, de trei portii. O portie poate fi o cana de supa-crema de legume, o jumatate de cana de piure de legume, o jumatate de cana de legume sote.

Grasimi si uleiuri. Sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, dar trebuie consumate cu masura. Copiii intre doi si opt ani au nevoie de trei – patru lingurite, iar cei intre 9 si 18 ani de cinci – sase lingurite pe zi.

Pentru a fi sanatosi, pe langa

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !