Ceasca de sanatate: Care sunt beneficiile turmericului pentru sanatate

Datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice, turmericul a fost folosit multa vreme in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), dar si in medicina chineza traditionala.

Numeroase studii scot la iveala beneficiile turmericului :

*Acest condiment ajuta la imbunatatirea memoriei. Cateva  studii care au fost realizate pe populatiile din Asia au demonstrat faptul ca persoanele care au consumat mai mult curry au obtinut rezultate mai bune la testele de evaluare cognitiva , in comparatie cu cele care nu au consumat acest condiment. De asemenea, cercetatorii apreciaza ca efectele  antiinflamatorii ale curcuminului pot sa protejeze creierul impotriva bolilor degenerative si pot preveni aparitia bolii Alzheimer.

*Turmericul protejeaza inima , asa cum ne arata cateva studii publicate in jurnalul Pharmacological Research: ”Curcuminul poate proteja organismul impotriva bolilor cardiovasculare, precum cardiomiopatia sau aritmia (batai neregulate ale inimii)”;

*Turmericul protejeaza impotriva bolilor de piele ( curcuminul ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor pielii, accelerand si imbunatatind procesul de absorbtie a colagenulu). De asemenea, acest condiment  poate ajuta la ameliorarea unor boli de piele, precum psoriazisul, dermatitele si acneea.

*Acest condiment calmeaza durerile reumatice. Un studiu  efectuat  in anul 2016 a demonstrat faptul ca administrarea de suplimente  care contin  curcumin,   timp de patru saptamani,  a contribuit la calmarea durerilor provocate de osteoartrita la persoanele care sufereau deja de aceasta afectiune;

* Unul dintre cele mai importante beneficii ale curcuminului este puterea sa de a reduce inflamatiile prin blocarea anumitor enzime implicate in acest proces. De asemenea, efectul sau antioxidant ajuta la prevenirea artritei, astmului sau bolilor inflamatorii intestinale.

*Potrivit studiilor  pe aceasta tema, curcuminul regleaza nivelul de zahar din sange  si sporeste  secretia de insulina a pancreasului. In plus,  suplimentele pe baza de curcumin pot preveni aparitia diabetului de tip 2.

*De asemenea,  un alt studiu realizat in anul 2015, publicat  in jurnalul  de stiinte Molecules, a demonstrat ca substanta activa curcumin  poate bloca  activitatea  celulelor tumorale,  prevenind astfel aparitia mai multor tipuri de cancer, precum:  cancerul de piele, pancreatic, mamar sau pulmonar.

* Asa cum au demonstrat alte studii, curcuminul previne formarea cheagurilor de sange care ar putea duce  la probleme  grave de sanatate  (precum  accidentele vasculare cerebrale, tromboza venoasa profunda  sau  embolismul pulmonar).   

* Totodata, un alt  studiu efectuat la  Universitatea  din Indonezia  a aratat ca substanta activa din curcumin  contribuie la  reducerea  colesterolului „rau” –LDL , dar  si a nivelului de colesterol total, fapt care are efecte pozitive asupra sanatatii inimii;

* De asemenea, datorita proprietatilor  antioxidante , curcuminul  imbunatateste procesul de detoxifiere, ajuta la mentinerea sanatatii organismului si stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor si a ADN-ului;

*Curcuminul  previne aparitia tulburarilor hepatice si ajuta ficatul sa

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !