“Ceasul Apocalipsei” este la numai 2 minute de miezul noptii

„Ceasul Apocalipsei”, care masoara apropierea umanitatii de distrugere ca urmare a propriilor actiuni nocive, s-a apropiat in 2019 cu 2 minute de miezul noptii, in contextul ingrijorarilor legat de iminenta unui razboi nuclear si a incazlirii globale.

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a anuntat ca Doomsday Clock a ramas blocat la 2 minute de miezul noptii la fel ca in ianuarie 2018. Singurul moment in care organizatia a considerat ca lumea se apropie de o catastrofa devastatoare a fost in 1953, in timpul Razboiului Rece, scrie The Guardian.

In 2018, ora Ceasului Apocalipsei reflecta prabusirea tratatelor de control al armelor si accentul pus de Washington si Moscova asupra modernizarii arsenalelor nucleare, nu asupra dezmembrarii acestora, si a lipsei de vointa politica de a inversa schimbarile climatice.

“Suntem ca si pasagerii de pe Titanic, ignorand aisbergul din fata noastra, bucurandunse de mancarea buna si muzica fina”, a declarat fostul guvernator al statului California, Jerry Brown. 
De la plecarea din functie in aceasta luna, Brown a devenit presedintele executiv al organizatiei BAS. “E tarziu. Trebuie sa-i trezim pe oameni. Si asta intentionez sa fac!” 

Fostul secretar american al Apararii, William Perry, a declarat ca summit-ul dintre Donald Trump si Kim Jong-un din Singapore din iunie 2018 a reusit sa calmeze o parte din tensiunile dintre cele doua tari, dar nu a dus la desfiintarea arsenalelor nucleare.

Rachel Bronson, presedintele BAS, a declarat ca nu ar trebui sa ne linistim fiindca limbile ceasului nu au mai avansat in ultimul an.

Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o data pe an, dar nu s-a intamplat mereu asa, scrie Live Science Dupa ce acest orologiu a fost introdus in 1947 – ca ilustrare pe coperta revistei BAS, ora indicata fiind 7 minute inainte de miezul noptii – a fost modificat de 23 de ori, actualizarile din urmatoarele decenii depinzand de evenimentele din lume si de nivelurile de amenintare. Uneori au trecut chiar ani fara ca ceasul sa fie modificat, potrivit calendarului BAS.

Actualizarile au fost mai frecvente in anii ’60, cand Razboiul Rece dintre SUA si Uniunea Sovietica au inflamat tensiunile globale si au provocat temeri de atacuri nucleare. Deceniul s-a incheiat insa cu ceasul la 10 minute pana la miezul noptii in 1969, dupa ce liderii mondiali au semnat in 1968 un tratat pentru colaborarea in dezvoltarea energiei nucleare fara a produce noi arme nucleare.

Numarul actualizarilor Doomsday Clock a crescut din nou in anii ’80, reflectand deteriorarea relatiilor dintre SUA si URSS. Apoi, in 1991, cand Razboiul Rece s-a incheiat in sfarsit iar SUA si Rusia au lansat mai m

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !