16.4 C
București
vineri, 7 mai 2021

Cele mai importante reguli de aplicat după relaxarea restricțiilor din 15 mai! Medicul Virgil Musta, doctorul care a învins coronavirusul la Timișoara, sfaturi practice EXCLUSIV

Vestea proastă, explică Virgil Musta, este că, și după această dată vor exista o serie de prevederi care trebuiesc respectate cu mare atenție pentru ca epidemia de coronavirus, care a făcut deja peste 500 de victime în România și a infectat mai mult de 10.000 de oameni, să nu revină cu un nou val de îmbolnăviri.

”Suntem încă pe trend ascendent al pandemiei, numărul de cazuri este mai mare și datorită posibilității de determinare crescută prin test ARN, dar probabil că și numărul de cazuri este în creștere consecutiv. Și cazurile sunt mai grave, avem cazurile pe terapie intensivă și decese proporțional cu numărul de cazuri. Totuși, aș vrea să remarc că față de ceea ce ne așteptam, situația este sub control. În Timișoara, ca și în întreaga țară, numărul de cazuri nu depășește capacitate spitalelor de a manageria aceste cazuri. Noi, în Timișoara, încă mai avem locuri pentru că, permanent, vindecăm, trimitem acasă și nternăm alții. Problema încă se pune la terapie intensivă unde se lucrează la capacitate maximă”, explică, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, Virgil Musta.

De aceea, medicul care a făcut minuni la Timișoara a explicat și o serie de reguli, cinci la număr, care să ne ferească de probleme.

Regula numărul 1: Respectarea indicațiilor autorităților
”Această dată de 15 mai este o dată aproximativă în sensul că în situația în care epidemia evoluează constant bine și intrăm pe o fază descendentă a bolii putem să relaxăm măsurile rigurase de ținere sub control ale acestei pandemii. Dacă nu, vom reevalua, iar important este să fim înțelepți, să nu ne grăbim și să avem răbdare. În primul rând trebuie respectate toate regulile, ale noilor reguli instituite. Pentru că, vedeți, chiar dacă va fi o relaxare, tot vor exista reguli pe care dacă nu le vom respecta, din păcate, va trebui să ne reîntoarcem la reguli mult mai stricte”, spune medicul Virgil Musta.

Regula numărul 2: Respectarea distanțării sociale
”Consider că este important menținerea în continuare a distanțării sociale. Ceea ce înseamnă că chiar dacă putem participa la anumite activități, să evităm zonele aglomerate, să nu stăm împreună la distanțe mai mici de doi metri, să purtăm masca, pentru că doar așa evităm contaminarea. Probabil că vor mai fi cazuri de persoane contaminate și care vor continua să transmită boala, dar trebuie să evităm asta, și, mai ales, contaminarea persoanelor în vârstă și a celor din grupele de risc”, a precizat doctorul Virgil Musta.

Regula numărul 3: Igiena
”Respectarea strictă a regulilor de igienă. Dezobișnuirea de a duce mâna la gură și obișnuirea cu spalatul cât mai des pe mâini. Este foarte important… Igiena personală, a locului unde trăim și a celui în care muncim sunt la fel de importante”, este sfatul medicului Virgil Musta.

Regula numărul 4: Schimbarea stilului de viață
”Un sfat care ar trebui să ne gândim este schimbarea modului de viață. Ați văzut anumite comportamente ale noastre ne-au făcut să avem anumite probleme, mai ales în această pandemie. Persoanele care nu au avut o alimentație corespunzătoare, persoanele cu obezitate, evoluează sever, majoritatea lor evoluează în forme critice, în terapie intensivă și chiar decedează, chiar dacă sunt tineri. Neapărat trebuie să revizuim și să ne regândim stilul de viață: modul de alimentație, trebuie să facem sport – persoanele care au făcut sport, mișcare, nu mă refer la sport de performanță, mult mai bine depășesc aceste momente față de cei sedentari”, a explicat medicul Virgil Musta.

Regula numărul 5: Calmul
”Cel mai important este să ne menținem calmi, să ne menținem responsabili și să avem înțelepciunea să fim atenți în fiecare moment, de acum încolo în evoluția noastră, atât a pandemiei, cât și a vieții noastre legat de sănătate”, a mai spus doctorul Virgiul Musta.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate