Cele mai potrivite exercitii fizice, in functie de varsta

Potrivit fizioterapeutului Julie Broderick, profesor asistent la Trinity College Dublin, citat de cnn.com, urmatoarele tipuri de exercitii fizice sunt cele mai indicate in copilarie, la varsta de 20 de ani, la cea de 30 de ani, la 40 de ani, la 50 de ani si peste. Ideea este ca atat timp cat traim trebuie sa ne miscam daca vrem sa ne mentinem functionali.

Copilarie si adolescenta. In copilarie, sportul ajuta la controlul greutatii, la sanatatea oaselor, promoveaza increderea in sine si mentine un tipar sanatos de somn. Se recomanda macar o ora de sport pe zi constand in inot, baschet, volei, fotbal sau alte activitati sportive, in functie de ce-i place celui mic. Obiceiul de a practica un sport a scazut in ultimii zece ani, potrivit sursei mai sus citate, mai ales in randul fetelor. Efectuarea exercitiilor fizice insa imbunatateste perceptia despre sine si ajuta la gestionarea mai buna a stresului si anxietatii. Adolescentii trebuie incurajati sa intre in echipe sportive daca este posibil, iar pentru cei care nu fac parte din astfel de echipe este indicat inotul sau gimnastica.

La 20 de ani. Varsta este una de forma maxima, cand organismul pompeaza cel mai mult oxigen muschilor si cand reflezele sunt cele mai bune. Dupa aceasta varsta cantitatea de oxigen scade cam cu 1% pe an, iar timpul de reactie idem. Veste abuna este ca practicarea exercitiilor fizice incetineste declinul. Constructia unei mase musculare si a unei densitati osoase bune la aceasta varsta sunt de ajutor mai tarziu.  Indicate sunt o varietate de sporturi, inclusiv rugby si canotaj.

La 30 de ani. De cele mai multe ori este varsta carierei si a familiei. Este importanta mentinerea sanatatii cardiovasculare si incetinirea declinului fizic. Daca aveti un job sedentar, aveti grija sa pastrati o postura corecta si sa intrerupeti perioadele lungi de stat pe scaun cu alte activitati de tipul urcatul si coboritul scarilor, folosirea toaletei de la un alt etaj, statul in picioare in timpul convorbirii telefonice sau orice alta miscare efectuata din ora in ora sau la fiecare jumatate de ora, daca este posibil. Alergarea sau mersul pe bicicleta intensifica ritmul cardiac si poate fi practicata (timp de 20 de minute) si in spatii inchise daca afara este vreme rea. Femeile, mai ales cele care au nascut, trebuie sa acorde atentie exercitiilor pelviene – de tipul Kegel – care previn incontinenta urinara. Se recomanda diversificarea programului pentru a-i pastra atractivitatea – drumetie, patinaj, yoga.

La 40 de ani. Cei mai multi ajung sa se ingrase la aceasta varsta. Perseverenta in efectuarea exercitiilor fizice este cea mai buna cale de a optimiza arderea caloriilor acumulate si inversarea pierderii  masei musculare. Mersul la sala devine obligatoriu pentru pierderea in greutate, alergarea alternative cu mersul rapid si exercitii pilates pentru a scaoa de durerile de spate care debuteaza la 40 de ani.

La 50 de ani. Diversele dureri devin cronice si pot aparea boli precum diabetului zaharat de tip 2 sau afectiuni cardiovasculare.

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !