Celebrul jurnalist Horia Alexandrescu a încetat din viață. Anunțul făcut de fiica sa

0

Horia Alexandrescu, unul dintre cei mai importanți jurnaliști din România, a încetat din viată. Anunțul a fost făcut chiar de fiica sa, Anca Alexandrescu, pe Facebook, cu puțin scurt timp în urmă.

„Tata a plecat…”, a scris aceasta, fără să dea alte detalii.

Cine a fost Horia Alexandrescu

Horia Alexandrescu a fost ziarist, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989, autor a 6 volume de publicistică, moderator al mai multor emisiuni de televiziune și preşedinte al Fundaţiei Române pentru Jurnalism.

A absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”.

A debutat în presă în anul 1971, la ziarul Sportul, iar apoi devine redactor al acestei publicaţii. Din anul 1977, scrie la Scânteia Tineretului, iar din 1989 activează la secţia sport a Tineretului Liber. După anul 1989, este secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi redactor-şef adjunct la aceeaşi publicaţie.

În anul 1990 a înfiinţat „Sport Star”.

În toamna anului 1990, alături de Adrian Sârbu şi de alţi 5 jurnalişti a fondat cotidianul Curierul Naţional, fiind totodată şi directorul general al publicaţiei. În 1992 vinde toate acţiunile pe care le avea la Curierul Naţional, iar în 1993 părăseşte ziarul înfiinţat în 1990 şi pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română, la care este şi director general. Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înfiinţează cotidianul Independent.

În 2004, a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, „Cafeneaua politică”, emisiune premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”.

Jurnalistul Horia Alexandrescu vorbise, în cadrul interviului de la DCNews, despre fake news.

„La ora asta e un fenomen internațional fake news-ul. Cel mai mult greșesc cei care oferă publicului știri pe surse. Conceptul de știri pe surse e dramatic, din punctul nostru de vedere ca ziariști. Dacă nu-ți asumi sau dacă nu spui de unde provine, e o nenorocire. (…) Când spunem pe surse, ai una din trei surse, de aici apar intoxicarea, falsificarea realității și o mulțime de alte lucruri”, spunea jurnalistul.

În același interviu, vorbise și despre primii pași din televiziune: „S-a format Tele7ABC și acolo director era Mihai Tatulici, la început. A făcut patru talk-show-uri cu patru ziariști moderatori, erau Nistorescu, Gilda Lazăr, eram eu, și mai era cineva, deci eram patru moderatori. Era Mircea Badea, care făcea dimineața emisiune acolo, cu Teo, ei au început tot acolo. Așa am început, după propunerea de la Tatulici.”

Spune ce crezi