Cheia pe care o intoarce Klaus Iohannis arunca Europa in aer?

Motorul franco-german decoleaza. Marti. La Aachen. Capitala celei mai vestice regiuni a Germaniei. Klaus Iohannis se numara printre cei care vor intoarce cheia de contact a unei Europe cu mai multe viteze. In prezenta nasilor. Iar statele din Est vor fi prada.

De fapt, Europa cu mai multe viteze va functiona in principal cu un sistem bimotor, Germania si Franta, va avea un nas utilizat pentru un sacrificiu ritual, Klaus Iohannis, presedintele unei tari care urmeaza sa devina prada de razboi, dar si doi nasi pe bune, Donald Tusk, presedintele Consiliului European si Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene. Actul de nastere al Europei cu mai multe viteze, cel putin doua, se numeste Tratatul franco-german de cooperare si integrare. O titulatura care, aparent, nu spune nimic. Dar care spune totul.

La scurt timp dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, conflagratie generata de dorinta Germaniei de a obtine resurse si spatiu vital prin ocuparea statelor din Est, pacea a fost pecetluita si prin incheierea unui tratat franco-german.  Atunci, un asemenea tratat era cat se poate de firsc. Astazi insa, exista Uniunea Europeana. Si un tratat al Uniunii Europene. Semnat atat de Germania, cat si de Franta. In plus, Uniunea Europeana dispune de un mecanism, convenit tot in baza tratatului, prin care, pe masura ce trece timpul, se consolideaza, iar statele membre se integreaza. Ce nevoie ar mai fi in aceste conditii de un tratat separat franco-german?

A mai existat si un alt tratat, semnat tot de Germania, pe atunci cu Uniunea Sovietica, care a dat foc Europei si in scurt timp, lumii intregi. A ramas in istorie sub numele de Pactul Ribbentrop-Molotov, desi atunci, ca si acum, denumirea oficiala era total inofensiva. A fost o intelegere, care a impartit Polonia si a condus la pierderea unor provincii romanesti in beneficiul altor state, unul dintre premianti fiind I. V. Stalin. Astazi, Polonia si Romania, dar si Ungaria, Cehia si alte state, care, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, au apartinut blocului estic controlat de Moscova, se afla pe masa de bucate a celor doua mari puteri, aranjate frumos pe un platou. In mod ironic si chiar de doua ori ironic, cheia de contact a Europei cu doua viteze, care se naste odata cu acest tratat franco-german, va fi intoarsa de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. O data este o ironie a sortii, intrucat Romania a respins ferm o Europa cu doua viteze, intelegand ca astfel va fi sacrificata, si a facut-o chiar si prin vocea presedintelui Klaus Iohannis, si a doua oara este o ironie a sortii pentru ca, dupa cum bine se stie, el este invitat la Aachen in calitate de detinator al presedintiei rotative a Uniunii Europene, in timp ce tratatul care sta la baza UE precizeaza fara echivoc ca o atare presedintie apartine Guvernului, prin reprezentantul sau, care este premierul.

Nimic nu este intamplator. Totul are o simbolistica. Ingenuncherea Europei de Est, prin crearea unui mecanism cu mai multe viteze, care pune practic painea si cutitul in mana motorului franco-german,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !