The Independent. Decizie în instanță: a numi un bărbat ”chel” este considerat a fi o hărțuire sexuală

Căderea părului este mult mai răspândită în rândul bărbaților decât al femeilor, așa că folosirea acesteia pentru a descrie pe cineva este o formă de discriminare, a concluzionat un judecător britanic.

Comentarea cheliei unui bărbat la locul de muncă echivalează cu observarea dimensiunii sânilor unei femei, a mai adăugat magistratul.

Decizia instanței – compusă din trei judecători care, în pronunțarea hotărârii, și-au deplâns propria lipsă de păr – vine într-un proces în care un angajat și-a dat în judecată fosta companie la care a lucrat.

Tony Finn – care în urma procesului urmează să primească despăgubiri – a lucrat pentru compania British Bung din West Yorkshire timp de aproape 24 de ani și a fost concediat în mai anul trecut.

Finn și-a dat în judectă foștii angajatori susținând, printre altele, că a fost victima hărțuirii sexuale într-un incident pe care l-a avut cu supervizorul fabricii Jamie King.

Finn a susținut că, în timpul unei dispute de la magazin, în iulie 2019, King s-a referit la el drept ”chelios” (”bald c***” – N.R.).

”Nu avem nicio îndoială că a fi menționat în acest mod peiorativ a fost un comportament nedorit în ceea ce îl privește pe domnul Finn”, a constatat tribunalul, potrivit The Independent.

”Deși instanța a realizat că limbajul folosit e unul obișnuit în mediul de lucru din această întreprindere, am constatat că supervizorul a depășit limitele, făcând remarci despre înfățișarea petentului”, mai spune instanța britanică.

Domnul Finn nu s-a plâns de modul trivial al adresării, dar a fost ”deosebit de jignit” că a fost numit chel, a mai motivat instanța.

”Reiese că supervizorul a rostit acele cuvinte cu scopul de a încălca demnitatea domnului Finn și de a crea pentru el un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

De altfel, după cum reiese și din propria sa declarație, domnul King recunoaște că intenția sa a fost aceea de a-l amenința pe domnul Finn”, a constatat instanța.

”În opinia noastră, există o legătură între cuvântul ”chel”, pe de o parte, și caracteristica protejată a sexului, pe de altă parte.

Avocatul companiei a avut dreptate să susțină că atât femeile, cât și bărbații pot fi chei. Cu toate acestea, deoarece toți cei trei membri ai tribunalului pot confirma, chelia este mult mai răspândită la bărbați decât la femei, ceea ce ne face să considerăm că expresia este legată  în mod inerent de sex”, a concluzionat instanța.