Reprezentantul permanent al Chinei la ONU: China nu este dispusă să urmărească situaţia din jurul Ucrainei cu indiferență

China nu este dispusă să urmărească situaţia din jurul Ucrainei cu indiferență şi cu atât mai mult să toarne gaz pe foc, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU.

”În problema Ucrainei, China nu caută interese geopolitice. Nu suntem dispuşi să urmărim situaţia de pe margine, cu atât mai mult să turnăm gaz pe foc.

Avem un singur obiectiv, pe care ni-l dorim cu toată sinceritatea şi acela este pacea. China va continua să promoveze negocierile de pace şi să joace un rol constructiv şi responsabil, pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina”, a declarat Zhang.

Zhang Jun a subliniat, de asemenea, că Republica Chineză, ca şi până acum, va continua să ofere asistenţă umanitară Ucrainei şi ţărilor vecine care primesc refugiaţi din această ţară care luptă în război.

Comentând uciderea civililor din Bucea, reprezentantul permanent al Chinei la ONU a subliniat că atacurile asupra civililor sunt inacceptabile, iar circumstanţele respective şi cauzele exacte ale fiecărui incident în parte trebuie verificate şi stabilite, .

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a avut luni o discuţie telefonică cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, prilej cu care acesta a apreciat că Beijingul poate juca un rol important în ajungerea la o încetare a focului în Ucraina, iar Beijingul a salutat negocierile dintre Rusia şi Ucraina, transmit marţi Reuters şi Xinhua.

Discuţia, despre care Beijingul afirmă că a avut loc la cererea Kievului, a fost prima la nivel înalt făcută publică între cele două state începând de la 1 martie, când Kuleba a solicitat părţii chineze să îşi folosească relaţiile cu Moscova pentru ca aceasta să oprească invazia în Ucraina, după cum a transmis Ministerul de Externe ucrainean la acea vreme.

China salută negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina, a spus Wang în convorbirea de luni, potrivit Xinhua, afirmând că, oricât de dificile ar fi discuţiile şi ce diferenţe ar exista, direcţia generală ar trebui continuată până se va ajunge la o încetare a focului şi în cele din urmă la pace.

”Războaiele se sfârşesc în cele din urmă. Cheia este cum să reflectăm asupra durerii, cum să menţinem securitatea durabilă în Europa şi să instituim un mecanism de securitate europeană echilibrat, eficient şi sustenabil’, a afirmat Wang, potrivit ministerului său.

”China este pregătită să joace un rol constructiv în această privinţă dintr-o poziţie obiectivă“, a adăugat diplomaţia chineză.