Chinezii vor să distrugă Starlink, rețeaua de sateliți ai lui Elon Musk

Sateliții miliardarului Elon Musk reprezintă o țintă pentru China. Beijingul consideră Starlink ar putea deveni o amenințare pentru siguranța națională și deja a început să caute metode să distrugă sateliții.

Starlink este cel mai ambiţios proiect de comunicaţii prin satelit din toate timpurile, oferind servicii de internet utilizatorilor comerciali şi militari din întreaga lume.

SpaceX a semnat un contract cu Departamentul Apărării din SUA pentru a dezvolta noi tehnologii bazate pe platforma Starlink, inclusiv instrumente capabile să detecteze şi să urmărească arme hipersonice.

Cu aproximativ 2.400 de sateliţi pe orbită, Starlink este considerat în general indestructibil, deoarece sistemul îşi poate menţine buna funcţionare şi după pierderea unor sateliţi.

Experții militari chinezi sunt de părere că țara lor trebuie să aibă posibilitatea de a anihila sau a distruge rețeaua Starlink, în cazul în care ar deveni o amenințare la adresa securității naționale.

Conform unui studiu publicat luna trecută, China consideră necesară dezvoltarea unor capacități antisatelit, care să includă un sistem de supraveghere de o mărime și sensibilitate nemaîntâlnite, pentru a monitorizat fiecare satelit din rețeaua Starlink, informează South China Morning Post.

„Acești sateliți asigură o rețea globală, independentă, care nu poate fi sub controlul altcuiva, decât al proprietarului ei. El semnează deja contracte cu Pentagonul pentru a o folosi și în scopuri militare.

În China, internetul este controlat, ceea ce ar înseamna ca, printr-o rețea independentă, cetățenii chinezi să poată primi informații, mesaje, să poată comunica liber cu întreaga lume și să beneficieze de softuri pe care statul chinez le interzice. În aceste condiții, rețeaua lui Elon Musk e considerata periculoasă pentru China”, a explicat Dumitru Prunariu, la Digi24.

Prunariu spune că orice sistem de securitate al unei țări face diverse calcule, are în vedere diferite situații care ar putea să pericliteze situația națională, lucru care se întâmplă și în China.

„China a făcut studii despre ce ar însemna distrugerea sau apărarea împotriva acestei rețele care aparține lui Elon Musk. Această rețea e funcțională, va fi pusă pe orbită, are peste 2.400 de sateliți, dar există și alte firme private care intenționează să plaseze astfel de rețele pe orbite și să le utilizeze comercial”, a mai spus Dumitru Prunariu.

„În cazul în care China ar distruge sateliții lui Musk, cred că ar însemna război. Ar distruge o infrastructură a unui patron, care aparține altui stat, care aparține SUA. Iar Statele Unite au declarat China un principal adversar pe toate planurile, mai ales comercial, militar și cosmic.

Ar înseamna declanșarea unui conflict. Deși acesta se prefigurează, ținând cont că Taiwanul e sub amenințarea Chinei, de a fi cucerit, e considerat parte integrantă. În condițiile acestea, lucrurile ar putea degenera ca în Ucraina”, continuă primul și singurul român care a ajuns în spațiu.

„Elon Musk a investit miliarde în această rețea și o va proteja inclusiv cu măsuri economice. Rețeaua fiind utilizată de Pentagon, și Pentagonul va lua măsuri pentru a o proteja”, a conchis Prunariu.