Chinezii au dezvaluit elixirul nemuririi, un lichid galbui, gasit intr-un vas de bronz, vechi de 2.000 de ani

308

Mii de ani, chinezii au cautat o reteta magica, pentru a prepara un elixir care sa le extinda cat mai mult durata de viata. Desigur, nu au putut descoperi asa ceva, dar au testat diferite bauturi, precum cel descoperit recent de arheologii chinezi. Este vorba de un vas din bronz vechi de aproximativ 2.000 de ani, care contine o substanta despre care textele chinezesti scriu ca ar fi „Elixirul Nemuririi”. Potrivit acestora, lichidul transparent cu o tenta galbuie, s-a pastrat in mod miraculos pana in ziua de azi.

Alaturi de vas au mai fost gasite si alte artefacte, asa cum sunt ceramica pictata, o lampa in forma de gasca, cat si ramasitele celui ingropat. Vasul din bronz a fost gasit in mormantul unui nobil din Dinastia Han si contine 3,5 litri de elixir. Acesta are o aroma bogata de vin, asa ca initial s-a crezut ca e vorba despre o bautura care se consuma in acea perioada.

Descoperirea este foarte importanta, fiind pentru prima data cand este gasita o reteta a legendarului elixir.

S-a banuit ca e vorba despre un vin obtinut din orez, insa analiza lichidului, scos intre timp din vasul de bronz, a aratat ca nu era cazul.Testele de laborator au aratat ca elixirul din acest vas contine in special nitrat de potasiu si alunit. Acesti compusi sunt periculosi, fiind folositi acum in pesticide, fertilizatori si chiar la combustibilul pentru rachete.

Din pacate, nobilii din China antica au consumat frecvent bauturi toxice, pentru ca nu stiau cat de periculoase sunt.

Primul imparat al Chinei, Qing Shihuang, credea ca elixirul nemuririi este de fapt mercur si chiar a baut aceasta substanta. Evident, s-a imbolnavit si a murit intoxicat cu mercur, la fel ca si alte figuri celebre din istorie.

Elixirul Nemuririi este o veche legenda chineza, care apare in multe documente. Multe retete ale acestui elixir contin insa substante otravitoare, cum este arsenicul sau mercurul. De altfel, mormantul imparatului Qing contine o mare cantitate de mercur, spun arheologii. Imparatul nu doar ca a baut frecvent mercur, dar a cerut ca in mormantul sau sa fie facute adevarate lacuri uriase de mercur.

loading...
Loading...

Cmentariile sunt închise