Colonelul care purta codurile nucleare ale Rusiei, găsit împușcat în cap

Colonelul Vadim Zimin, însărcinat să transporte servieta care conține codurile secrete nucleare ale Rusiei, a fost găsit împușcat în casa sa de lângă Moscova. El s-ar afla în prezent în stare critică în spital, la terapie intensivă.

Vadim Zimin a fost găsit împușcat în bucătăria apartamentului său din Krasnogorsk, regiunea Moscova. În acel moment, partenera sa, medic, nu se afla acasă.

Media rusă a raportat faptul că oficialul rus ”a încercat să se sinucidă”, după ce mai avusese o tentativă, după ce a băut cu fratele său, aflat în vizită.

Zimin a fost descoperit de fratele său, care ar fi fost în baie în momentul împușcăturii. El zăcea într-o baltă de sânge, iar alături lui a fost găsit un pistol IZH 79-9TM.

Prietenii spun că la începutul carierei sale militare Zimin a fost rănit într-un câmp de luptă și că a fost nevoie să i se implanteze o placă de titan în craniu. Ulterior el a fost transferat în cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB), ajungân la gradul de colonel.

Incidentul a avut loc în timp ce Zimin era cercetat penal pentru o presupusă luare de mită și că refuzase indicația superiorilor săi de a-și da demisia. El se afla în arest la domiciliu, deși a negat orice faptă, iar rudele sale spun că nu-și făcea griji în privința anchetei și că era sigur că urma să fie achitat.

Soția sa spune că au avut discuții în zilele precedente despre lipsa banilor și că avea o depresie din cauza faptului că-și pierduse locul de muncă.

Se știe faptul că servieta cu codurile de lansare a focoaselor nucleare îl însoțește tot timpul pe președintele Rusiei.

Zimin a avut sarcina de a purta servieta cu codurile nucleare preluând rolul de aghiotant al fostului președinte rus, Boris Elțîn, potrivit Metro.

Putin a fost fotografiat anterior alături de Zimin, care purta servieta cu codurile nucleare, în luna aprilie 2022, când președintele Rusiei a participat la înmormântarea politicianului Vladimir Zirinovski, de la Moscova.