Presa de la Kiev, despre demiterea comisarului ucrainean pentru Drepturilor Omului: ”A inventat relatări despre abuzurile comise de soldații ruși. Nu era autorizată să mintă”

Rada Supremă de la Kiev a demis-o, la sfârșitul lunii mai, pe Liudmila Denisova, 61 de ani, comisarul ucrainean pentru Drepturile Omului.

Potrivit surselor citate de publicația Ukrainska Pravda, una dintre cele mai reputate din țară, oficialul a inventat multe dintre relatările despre abuzurile comise de soldații ruși în timpul invaziei.

”Această demitere a fost o surpriză pentru societate. Totuși, e un final logic”, observă ziarul ucrainean, care publică articolul chiar dacă ”este incomod și neplăcut pentru Ucraina de astăzi. Și ar putea dăuna grav statului în timpul războiului”.

”Ucraina trebuie să lupte cinstit. Și este este capabilă să recunoască greșelile și să-i pedepsească pe vinovați. Asta ne deosebește de inamic.

Să fie clar: Ucraina luptă de partea adevărului! Nu trebuie să-i demonizăm și mai mult pe ruși. Ei înșiși au comis nenumărate crime de război.

O victimă a devenit și statul Ucraina, în numele căruia a acționat Liudmila Denisova. Da, locul ei în funcție era responsabilitatea statului! Comisarul nu era autorizat să mintă”, scriu jurnaliștii ucraineni.

De la începutul invaziei, toate agențiile guvernamentale au început să documenteze crimele trupelor ruse și să ajute victimele.

Oamenii au pus diverse întrebări, despre rudele dispărute, despre cum să te alături unei coloane de evacuare sau despre atrocitățile armatei ruse.

La sfârșitul lunii martie, Liudmila Denisova a decis să lanseze o linie de asistență telefonică pentru ajutor psihologic, un proiect care a fost prezentat ca fiind realizat cu sprijinul UNICEF.

Abuzurile care nu pot fi verificate

S-a afirmat că pentru linia telefonică lucrează cinci psihologi profesioniști și că, în primele două săptămâni, 400 de persoane au căutat deja sprijin, majoritatea vorbind despre infracțiuni sexuale.

Ulterior, Denisova a început să prezinte relatări care au oripilat opinia publică internațională, despre abuzuri în grup asupra fetelor în fața mamelor lor sau violurile comise inclusiv asupra bebelușilor.

În mai, comisarul a participat la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, unde a descris modul în care sute de oameni depun mărturie în fiecare zi despre crimele teribile ale trupelor Moscovei.

Relatările oficialului ucrainean au fost detaliate și discutabile în ceea ce privește intimitatea victimei. Jurnaliştii, impresionaţi de brutalitatea invadatorilor, au încercat să le dezvolte. Cu toate acestea, nu au putut găsi confirmări pentru materialele lor.

Potrivit Ukrainska Pravda, persoana responsabilă de funcționarea liniei telefonice de consiliere pshihologică era Oleksandra Kvitko, fiica fostului Avocat al Poporului.

În mod formal, nu există niciun conflict de interese. Familia a reușit să-l evite datorită faptului că Kvitko a primit un contract de psiholog prin UNICEF și nu o funcție oferită direct de mama sa.

Relatările crimelor pe care Denisova și fiica ei le-au prezentat în mod public nu au fost transmise agenților de aplicare a legii. Nici contactele presupuselor victime.

Când subordonații Denisovei au încercat să ridice această problemă și să înțeleagă motivul comportamentului comisarului, li s-a transmis că ”lucrăm pe frontul informației”.

Printre declarațiile lui Denisova s-au numărat multe povești despre violul asupra copiilor.

Dar un procuror a declarat pentru publicația ucraineană că, în aprilie, primiseră date despre un singur caz confirmat de abuz asupra unui copil. La mijlocul lunii iunie, încă un caz confirmat.

În acest timp, comisarul spunea din ce în ce mai multe povești. Anchetatorii au ridicat toate apelurile efectuate direct la medici, toate declarațiile de la poliție și au compilat date despre decese, încercând să descopere cazurile pe care le-a descris Denisova, dar toată această muncă a fost în zadar.

Procurorii au chemat-o la audieri în calitate de martor. Oficialul nu a putut numi sursa datelor sale. Ulterior, în timpul celui de-al doilea interogatoriu, Denisova a recunoscut că a aflat totul de la fiica ei.

Ukrainska Pravda susține că ea a explicat că spunea aceste povești înfricoșătoare pentru că ”a vrut să câștige pentru Ucraina”.

Oleksandra Kvitko a fost, de asemenea, chemată la audieri de mai multe ori. Psihologul a susținut că, într-o lună și jumătate, linia ei de asistență a primit aproximativ 1.040 de apeluri. Dintre acestea, 450 au vizat violul copiilor.

Cu toate acestea, când procurorii au primit datele oficiale, s-a dovedit că doar 92 de apeluri fuseseră făcute. Kvitko nu a putut oferi detalii despre cine a sunat-o sau la ce medici a trimis victimele. Nimic care să indice că aceste victime au existat cu adevărat.

Psihologul a afirmat că i-a spus mamei ei poveștile „la ceai”.

Denisova și Kvitko nu au răspuns solicitărilor de comentarii adresate de ziarul de la Kiev.

În paralel, evenimentele s-au precipitat în birourile guvernamentale de la Kiev. Partenerii europeni au făcut apel la organele de drept și la parlamentul ucrainean să furnizeze fapte și dovezi ale violurilor. Raportul nu a fost trimis, iar Denisova a dat înapoi.

În plus, oficialul nu și-a coordonat acțiunile cu parlamentul, al cărui mandat l-a deținut. De exemplu, ea a mers la forumul din Davos fără a avea acordul Radei.

Toate acestea au stat la baza eliberării ei din funcție.

”Motivele demisiei nu au fost explicate până acum societății și publicului. Denisova a fost înlăturată printr-o procedură complet nouă, care a fost legalizată abia în luna mai a acestui an – exprimându-se un vor de neîncredere”, a mai explicat publicația ucraineană.