Comisia Europeana, reglementari pentru Google, Twitter si Facebook

Comisia Europeana ar putea adopta reglementari pentru marile platforme de internet, precum Google, Twitter si Facebook, in urma unor noi campanii de dezinformare si tentative de manipulare constatate la recentele alegeri pentru Parlamentul European, transmite AFP.
Aceasta situatie arata ca sunt necesare masuri suplimentare atat ''din partea statelor membre, cat mai ales a platformelor Facebook, Google si Twitter'', a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, pentru editia duminicala a cotidianului Die Welt.
Pana acum, Comisia Europeana a optat pentru un demers voluntar din partea platformelor de internet pentru evitarea campaniilor de dezinformare.

Veste BUNA pentru Romania: Comisia Europeana a CLASAT patru proceduri de infringement

Comisia vrea acum sa examineze daca trebuie sa se treaca la masuri de reglementare. Subiectul manipularii pe internet va fi pe agenda viitorului summit UE peste doua saptamani. Anul trecut, executivul european a convenit 'un cod de conduita' cu platformele de internet in ce priveste publicitatea electorala online. Potrivit comisarului King, masurile introduse in martie de Facebook si Google nu au fost suficiente insa in campania pentru alegerile europarlamentare de la sfarsitul luni mai. Pe baza unui raport recent al Institutului pentru Dialogul Strategic (ISD), King s-a declarat preocupat de faptul ca noi actori online au profitat de lipsa cadrului legal pe internet pentru a incerca sa influenteze scrutinul.

In Spania, de pilda, a fost descoperita o retea coordonata de conturi de Twitter care, ''cu ajutorul unei combinatii de ''boti'' (programe informatice care trimit automat mesaje, n.red.) si de conturi false, a reusit ca mesajele anti-islam' sa fie printre cele cu cele mai multe 'share'-uri, 'pentru a creste sprijinul in favoarea partidului de extrema dreapta Vox'', a precizat comisarul european pentru securitate.
Situatii similare au fost constatate si in alte tari, comisarul King citand mai ales cazurile Austriei, Romaniei, Letoniei, Italiei, Frantei si Marii Britanii.
Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, obiectivul 'este de a raspandi

 » Sursa: bzi.ro

loading...