Un fost consilier pentru securitate naţională recunoaște că a participat la planificarea unor lovituri de stat în afara SUA

Invitat să comenteze audierile comisiei parlamentare privind atacul Capitoliului, John Bolton, fost consilier pentru securitate naţională sub administraţia Trump, a afirmat că el „a participat la planificarea unor lovituri de stat” în afara Statelor Unite, notează AFP.

John Bolton a comentat afirmația prezentatorului CNN care a spus că cineva nu trebuie „să fie strălucit pentru a încerca o lovitură de stat”.

Pe un ton firesc, John Bolton a răspuns: „Nu sunt de acord. Ca cineva care a ajutat la planificarea loviturilor de stat, nu aici, dar ştiţi, în altă parte, pentru asta este nevoie de multă muncă”.

Comentariile lui John Bolton au fost făcute în timp ce aşa-numita comisie parlamentară „6 ianuarie” încearcă să stabilească rolul lui Donald Trump şi al celor colaboratorilor săi în asaltul asupra Capitoliului.

John Bolton susţine astfel că asaltul de la 6 ianuarie 2021 nu a fost o tentativă de lovitură de stat din partea lui Donald Trump, care nu făcea decât „să treacă de la o idee la alta”.

Cunoscut pentru poziţiile sale beliciste în diplomaţie, John Bolton, care a fost consilier pentru securitate naţională al Casei Albe în 2018 înainte de a fi demis de preşedintele republican în septembrie 2019, nu a precizat despre ce lovituri de stat vorbea.

Dar el s-a referit la tentativa eşuată de a-l înlătura pe Nicolas Maduro de la putere în Venezuela, în 2019, de liderul opoziţiei Juan Guaido, susţinut de Washington.

Alături de neoconservatori, John Bolton, foarte dur în privinţa Iranului, Afganistanului şi Coreii de Nord, a fost mai ales unul dintre arhitecţii invaziei Irakului în 2003.