„Constelatia bibliotecilor” – proiect cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN)

Proiectul „Constelatia bibliotecilor” este cofinantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) in cadrul sesiunii de finantare II/2019, aria tematica Educatie prin Cultura. Valoarea totala a proiectului este de 63.536,00 lei, din care 56.536,00 lei reprezinta finantarea nerambursabila din partea AFCN si 7000,00 lei este contributia proprie a Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi.

Perioada de implementare este iulie – octombrie 2019. Conferinta de inchidere si diseminare a rezultatelor proiectului va avea loc pe 1 noiembrie 2019, la Biblioteca Judeteana „Gh. Asachi”.

Proiectul „Constelatia bibliotecilor” urmareste inovarea si diversificarea serviciilor de biblioteca, prin infiintarea unor cluburi de astronomie in cinci biblioteci comunale din judetul Iasi, respectiv: Deleni, Ceplenita, Erbiceni, Belcesti si Sipote. Cele cinci biblioteci au fost selectate in baza evaluarii activitatii acestora de catre Comisia de coordonare si indrumare metodica din cadrul Bibliotecii Judetene „Gh. Asachi” Iasi. 
In cadrul proiectului vor fi achizitionate cinci kit-uri de astronomie (telescoape si accesorii care vor ramane celor cinci biblioteci), se vor desfasura cursuri de initiere in domeniu pentru bibliotecarii implicati, vor avea loc ateliere de cunoastere si manevrare a echipamentelor specifice, de realizare in conditii optime a observatiilor astronomice si de obtinere si prelucrare a astrofotografiilor lunare si planetare. Una dintre activitatile notabile ale proiectului este tabara de astronomie, coordonata de aplicant si organizata in cele cinci biblioteci rurale amintite. De asemenea, vor fi distribuite materiale de promovare si informare a beneficiilor pe care le are astronomia in educatia si dezvoltarea personalitatii populatiei scolare din mediul rural si nu numai.
Prin initierea in astronomie si cu resurse relativ minime (un telescop, o harta stelara sau un binoclu de astronomie), un bibliotecar poate aduna laolalta o familie sau o mare parte a comunitatii, in contextul in care, in mediul rural, posibilitatile de petrecere a timpului liber este limitat, oferta culturala tinzand spre zero. Relevanta este data de faptul ca un astfel de serviciu de biblioteca va functiona, odata infiintat si dotat cu cele necesare, cu resurse minime de la bugetul local, utilizand totodata una din resursele naturale ale zonelor rurale, neafectata de poluare luminoasa sau de alti factori (si poate cea mai dorita si cautata resursa de astronomi) si anume cerul instelat. 
La nivel national, un astfel de proiect poate deveni un exemplu de bune practici, succesul acestuia putand determina conturarea unui program national, implementat sau coordonat de Biblioteca Nationala a Romaniei, prin care, in biblioteci rurale si nu numai, vor putea fi infiintate si activa cluburi de astronomie. 
La nivel european, proiectul „Constelatia bibliotecilor” se inscrie in activitatile si prioritatile Uniunii Internationale a Astronomilor (UAI), cu sediul la Paris,  care a declarat anul 2019 anul Centenarului in astronomie (http://www.iau-100.org), proiectul nostru putand fi inscris la diverse evenimente si concursuri specifice acestei tematici, ca exemplu de aliniere a politicilor romanesti cu cele europene privind impactul astronomiei romanesti in cercetare, educatie sau comunicare. 

Grupuri-tinta:
– Proiectul se adreseaza populatiei scolare din mediul rural din cele cinci comune amintite si totodata principalilor actori implicati in educatia tinerilor: parinti,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !