Consumati-le cat mai des! Sunt inamicul bolilor cardio-vasculare

„Fructele conţin vitamine importante, minerale, fibre şi antioxidaţi”, a declarat Lauri Wright,  doctor şi şefă a departamentului de nutriţie şi diete din cadrul Universităţii Florida de Nord.

Conţinutul nutriţional al fructelor contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cronice şi, de asemenea, la menţinerea unei greutăţi sănătoase. De exemplu, o analiză făcută pe mai multe studii din 2017, publicată în Jurnalul Internaţional de Epidemologie, a constat faptul că 200 de grame de fructe consumate în fiecare zi contribuie la reducerea cu până la 10% a riscului de apariţie a bolilor specifice aparatului cardio-vascular şi cu 18% a riscului de accident vascular.

„Vei obţine cele mai multe beneficii dacă mănânci fructe variate”, continuă doctorul Lauri Wright. Dacă dacă vrei să ai un anumit nivel nutriţional, există anumite fructe care trebuie menţinute constant în dietă.

Antioxidanţi. Un antioxidant este o substanţă care protejează celule împotriva radicalilor liberi, care reprezintă molecule instabile create în timpul procesului de oxidare din cadrul metabolizării. Radicalii liberi pot juca un rol important în apariţia atacului cerebral, a bolilor de inimă, a cancerului şi a altor boli.

Unii experţi spun că fructele foarte colorate – în special cele roşii şi portocalii, precum prunele, cireşele şi fructele de pădure – conţin o cantitate mare de antioxidanţi. Fructele de acet tip conţin antioxidanţi numiţi antocieni (cu rol de determinare a pigmentului din fructe) care contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardio-vasculare. Un studiu publicat în The BMJ în 2016 a dezvăluit faptul că persoanele care consumau antiocieni, în mare parte obţinuţi din fructe de pădure, au luat mai puţin în greutate pe o perioadă de 24 de ani comparativ cu cei care consumau mai puţin.

De asemenea, fructele citrice sunt bogate în vitamina C, caisele şi pepenele galben conţin betacaroten, iar merele, quercitin, cu rol în protecţia sistemului respirator şi în reducerea reacţiilor alergice. „În ciuda numelui, diferiţi antioxidanţi au roluri diferite în funcţie de ce radicali anulează, în funcţie de celulele şi ţesuturile în care contribuie şi în funcţie de ce beneficiu funcţional aduc organismului”, a menţionat Jeffrey Blumberg, doctor şi cercetător la Friedman School of Nutrition Science and Policy, din cadrul Universităţii Tufts, Boston. „Dacă vrei să obţi cantitatea şi diversitatea de antioxidanţi pe care mama natură o oferă, trebuie să consumi diferite cantităţi din diferite fructe în fiecare zi”, a continuat acesta.

Potasiu. Potasiul contribuie la sănătatea sistemelor nervos şi muscular, inclusiv inima. Consumul de fructe care conţin potasiu contribui la o bună funcţionare a sistemului cardiovascular. „Potasiul ajută la ameliorarea impactului negativ al sodiului”, spune doctorul Lauri Wright. Consumul de alimente care conţin mai mult potasiu şi mai puţină sare ajută la menţinerea unei tensiuni arteriale bune şi te ajută şi la diminuarea riscului de apariţie a bolilor specifice inimii.

Într-o zi normală, mai puţin de 25% de bărbaţi şi 1% din femei consumă cantitatea recomandată de potasiu pe zi – 4, 700 mg. Toate fructele conţin potasiu, dar cele cu o cantitate mai mare sunt: bananele (422 mg,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !