Controale ale ANAF la persoane fizice din 1 iulie. 500.000 de cetăţeni nu îşi pot justifica bunurile dobândite

Şeful ANAF le declară război celor care nu îşi pot justifica averile. De la 1 iulie, Fiscul începe controale masive mai ales la cei suspectaţi că fac evaziune sau obţin bani din prostituţie, trafic de droguri ori alte infracţiuni.

Agenția Națională de Administrare Fiscală va începe controale de amploare pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a declarat șeful instituției Lucian Heiuș.

Potrivit ANAF, peste 500.000 de cetăţeni nu îşi pot justifica bunurile dobândite. Cei vizați vor primi o înștiințare din partea instituției și invitați să își justifice veniturile și cheltuielile.

Acțiunea de verificare va începe de la data de 1 iulie.

„Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente”, a afirmat Heiuș.

Declarațiile șefului ANAF, Lucian Heiuș:

Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

Am dat o sarcină Direcției Generale de Control Venituri Persoane Fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat între 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro.

Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze.

Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu.

20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice.

Această direcție funcționează de 11-12 ani. S-au făcut controale, dar într-un ritm foarte timid. Undeva în 10 ani vreo 650 decizii de impunere. Media este de 100.000 euro sumă care se impozitează.

Voi direcționa mai mult de jumătate din capacitatea de control la persoane fizice Ne vom duce spre aceste 560.000 de persoane.

Nu vom sări nimic. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic. Vor exista lună de lună cel puțin 70 de echipe de control care vor face aceste analize. Am susținerea totală a întregii Coaliții.

Acesta este glonțul de argint pe care îl poate folosi Fiscul din România înmpotriva celor care nu înțeleg că trebuie să-și plătească impozitele și taxele, să nu mai facă acțiuni care încalcă legea.

Din fericire ANAF are astăzi suficiente resurse și programe informatice cu care să identifice proprietăți pe care le-au acumulat și să comparăm cu ceea ce-au declarat și ce au plătit impozit pe el. M-a speriat această sumă.

Cele mai mari sume acumulate de persoane fizice și care nu ar fi plătit taxe către stat sunt în următoarele zone: Brașov: 11,3 miliarde lei, București: 29,9 miliarde lei, Cluj: 14,3 miliarde lei, Craiova: 6,3 miliarde lei, Galați: 12,4 miliarde lei, Iași: 12,5 miliarde lei, Ploiești: 19,4 miliarde lei, Timișoara: 8,4 miliarde lei.