Un băiat de 10 ani și-a hrănit cei patru frați timp de cinci zile cu cartofi prăjiți. Mama lor plecase cu un bărbat

O femeie din Blaj și-a abandonat pur și simplu timp de câteva zile cei cinci copiii, toți cu vârste mai mici de 10 ani, pe care îi avea în întreținere, ea plecând împreună cu un bărbat într-o comună aflată la aproximativ 20 de kilometri.

Femeia avea, în total, opt copii, dar unul a fost luat în plasament maternal la scurt timp după naștere, iar doi au rămas în grija tatălui. Locuința în care stătea nu îi aparţinea și era compusă dintr-o cameră și un hol, fiind mobilată cu strictul necesar.

La un moment dat, femeia a cunoscut un bărbat și în urma unei discuții telefonice a decis să plece la locuința acestuia. A lipsit de acasă, timp de cinci zile, în toamna anului 2021.

Unei cunoștințe i-a transmis că merge până la magazin să cumpere alimente pentru minori şi i-a dat și acesteia suma de 50 de lei.

”Înainte de a pleca, a cumpărat doi saci de cartofi, două pâini, doi litri de ulei, carne tocată și câteva dulciuri, alimente pe care minorul (…) în vârstă de 10 ani la momentul respectiv, le-a gătit, făcând cartofi prăjiţi în mod repetat pe tot parcursul celor cinci zile.

În această perioadă cei cinci minori au rămas singuri în casă, nesupravegheați, fiind vizitaţi de două sau trei ori pe zi de către martora (…).

Minorii nu au suferit leziuni fizice, nu au necesitat îngrijiri medicale, însă alimentația nu a fost una corespunzătoare, fiind hrăniţi de două sau trei ori de către martoră, iar în restul timpului de către fratele cel mare”, se precizează în documentele anchetei care a fost derulată ulterior.

După cinci zile, o femeie a sunat la 112 și a indicat că într-o locuință se află cinci minori singuri, care plângeau, nu aveau mâncare și nu aveau o sursă de căldură.

Polițiștii au găsit-o pe mama copiilor în comuna Valea Lungă și au adus-o acasă. Minorii au rămas în continuare în grija mamei, chiar dacă inspectorii DGASPC s-a deplasat și au realizat o anchetă socială.

Situația s-a repetat peste o lună de zile, când mama copiilor a plecat din nou de la domiciliu. Ulterior, Serviciul de Asistenţă Socială Blaj a propus instituirea unei măsuri de protecţie-plasament în regim de urgență pentru cei patru minori.

La revenirea acasă, mama minorilor a creat îndoieli cu privire la existenţa discernământului în momentul săvârșirii faptelor de abandon de familie, astfel că s-a dispus expertizarea medico-legală psihiatrică a acesteia.

S-a stabilit că nu prezintă tulburări psihice, are discernământ prezent la data comiterii faptelor precum și la data examinării, că nu se impun măsuri de siguranţă cu caracter medical.

Ulterior, Tribunalul Alba a dispus încuviințarea deschiderii procedurii adopției interne pentru patru minori și suspendarea exercitării a drepturilor și obligațiilor părintești.

Femeia a fost cercetată penal pentru abandon de familie, dar în final s-a renunțat la urmărirea penală în condițiile în care minorii au fost preluați în sistemul de protecție al statului. S-a ținut cont și de faptul că se ocupa singură de creșterea acestora, în condiții deosebit de dificile raportat la situația ei materială precum și faptul că niciunul dintre cei cinci minori nu mai locuiește cu ea.