Corticosteroizii: beneficii si riscuri

Corticosteroizii sunt medicamente sintetice, utilizate pentru tratarea unei varietati de afectiuni, inclusiv astm, atrita, boli ale pielii si afectiuni autoimune. Medicamentul imita cortizolul, hormon produs natural de catre glandele suprarenale, in cazul oamenilor sanatosi.

Cortizolul cunoscut si ca „hormonul stresului” este un hormon steroid ce este eliberat ca raspuns la stres. Conform Live Science, acesta este implicat intr-o serie de procese din corp, precum: metabolism, inflamatie, reglarea tensiunii arteriale si formarea oaselor.

Corticosteroizii functioneaza prin scaderea inflamatiei si suprimarea sistemului imunitar, conform Clinicii Cleveland, noteaza descopera.ro. Netratata, inflamatia excesiva poate duce la degradarea tesuturilor sanatoase, de asemenea provoaca inrosire, umflare si durere. Prima utilizare a corticosteroizilor a avut loc in 1948, cand reumatologul Clinicii Mayo a tratat un pacient ce suferea de artrita reumatoida. Pacientul ce a fost tratat cu medicamentul injectabil si extrem de scump, in acea perioada, a putut sa mearga singur dupa a treia administrare.

Exista diferite tipuri de corticosteroizi, inclusiv cortizon, prednison, dexametazona, prednisolon, betametazona si hidrocortizon.

Corticosteroizii sunt deseori utilizati ca medicamente anti-inflamatoare si imunosupresoare pentru tratarea artritei, astmului, bolilor autoimune, afectiunilor pielii si a unor tipuri de cancer. in functie de scopul specific al tratamentului, acesta poate fi administrat oral, injectat, inhalat sau aplicat la nivel cutanat. Corticoizii se administreaza oral in timpul tratarii si ameliorarii simptomelor unor afectiuni cronice, precum artrita reumatoida. Corticosteroizii injectabili se utilizeaza pentru tratarea unor probleme locale, precum inflamtii sau a durerilor provocate de tendinita.

Proprietatile imunosupresoare ale corticosteroizilor sunt utilizate pentru tratarea afectiunilor, precum lupus. Medicamentul mai are ca scop si reducerea riscului de respingerea a organismului a organelor transplantate. Deseori corticosteroizii sunt utilizati pentru tratarea cancerelor limfoide, leucemiei si tumorilor, in care inflamatia este principalul simptom.

Desi corticosteroizii sunt medicamente eficiente, pot avea efecte secundare grave. in cazul corticosteroizilor administrati oral, efectele secundare includ aparitia glaucomului, retentia fluidelor, cresterea tensiunii arteriale si cresterea in greutate. De asemenea, pot aparea efecte psihologice, inclusi

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !