• Home
  • Actualitate
  • Creșterea semnificativă a ajutorului de șomaj și de deces începând cu 2024

Creșterea semnificativă a ajutorului de șomaj și de deces începând cu 2024

portofel-cu-bani

Începând cu anul 2024, românii vor beneficia de o creștere substanțială a sumelor alocate pentru ajutorul de șomaj și de deces, conform proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul respectiv. Ajutorul de șomaj se va majora cu 778 de lei, o veste bună pentru cei afectați de instabilitatea pieței muncii.

O noutate importantă este modificarea condițiilor pentru obținerea ajutorului de deces. Până acum, acest ajutor era acordat doar în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul de stat sau pensionate. Din 2024, rudele unei persoane care nu era asigurată sau pensionată la momentul decesului vor putea beneficia de un ajutor de deces în valoare de 3.784 lei, reprezentând jumătate din suma acordată pentru un asigurat sau pensionar.

Legislația actuală permite solicitarea ajutorului de deces de către soțul sau soția persoanei decedate, copiii (inclusiv cei adoptați sau aflați în plasament familial), părinții și bunicii, cu anumite condiții de vârstă și incapacitate de muncă. Pentru obținerea acestui ajutor, solicitantul trebuie să prezinte o serie de documente, printre care certificatul de deces, acte de identitate și dovezi ale cheltuielilor de înmormântare.

Aceste schimbări sunt un pas înainte în sistemul de protecție socială din România, oferind un sprijin mai consistent celor aflați în situații dificile. Majorarea ajutorului de șomaj și extinderea categoriilor eligibile pentru ajutorul de deces reflectă o atenție sporită acordată nevoilor cetățenilor în perioade de criză.