Cruci pe geamandurile de pe litoralul românesc, donație a unei fundații înființate de Raed Arafat

Mai multe geamanduri sub formă de cruce au fost văzute plutind în weekend-ul de Rusalii pe litoralul românesc, stârnind revolta turiștilor, dar și a salvamarilor.

Geamandurile, donate de Fundația pentru SMURD, înființată de Raed Araft, au fost create cu intenția de a speria turiștii, scrie site-ul postului de radio Europa FM.

Geamandura portocalie, de înălțimea unui om, are în partea superioară forma unei cruci. Sub ea scrie ”Fără aventură, după geamandură”. Mai jos apere și un avertisment: ”Pericol de înec după acest punct”.

Pe geamandură este inscripționat și un bilanț al vieților pierdute în 2021 pe Litoral: ”36 de oameni au murit anul trecut dupa ce au depășit geamandurile. Întoarce-te din drum!”, este atenționarea scrisă cu alb pe portocaliu.

Dacă unii dintre turiști se amuză, cei mai mulți sunt revoltați, spune Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului. Oamenii sunt supărați că autoritățile vor să transforme Marea Neagră într-un cimitir. Salvamarii din Vama Veche și Eforie au montat deja noile geamanduri.

Geamandurile au fost aduse pe Litoral de un reprezentant al Fundației pentru SMURD, spune Vasile Borteș. ”Sinistru și morbid”, a fost reacția lui Gabriel Bălan, șeful Asociației Salvamarilor și Scafandrilor .

El refuză să pună geamandurile Fundației pentru SMURD la Mamaia și Constanța, spunând că o asemenea donație este de fapt o rușine națională.

Conform contractului de sponsorizare, ”bunurile pentru activități specifice de prevenire a înecului pe litoralul Mării Negre”, adică o geamandură și un banner, au fost achiziționate cu 2.500 de lei.

Montarea noilor geamanduri e obligatorie și salvamarii care nu le instalează în apă în dreptul plajelor riscă amenzi usturătoare.