Cum ar putea organele de la animale sa salveze oamenii

Doar in Statele Unite ale Americii se afla 75.000 de oameni care au nevoie de un transplant. Dintre aceia, 18 urmeaza sa moara astazi pentru ca nu l-au primit la timp.

In lume nu exista suficient de multi donatori de organe pe cat este nevoie. In prezent, una din sursele principale de donare sunt oamenii care intra in accidente de masina si mor. Cu toate astea, accidentele de masina vor fi din ce in ce mai rare multumita popularitatii crescande a masinilor automate. Tocmai de aceea, cercetatorii din intreaga lume cauta modalitati sa salveze pacientii care au nevoie de un transplant.

Mai nou, o idee care parea sa apartina doar filmelor SF pare sa prinda contur: mai exact, transplanturile de organe de la animale. „Cred ca acesta este un punct magic in campul [transplanturilor animale]”, a zis cercetatorul William Westlin. „Nu se mai pune problema daca. Se pune problema cand”.

Este insa dificil sa convingi corpul uman sa accepte un organ strain. Raspunsul sau natural va fi de a considera organul un corp strain, iar sistemul imunitar va incepe imediat sa il atace. Exista medicamente capabile sa inabuseasca acest raspuns – dar uneori, chiar si cu ele, corpul uman poate sa refuze un transplant. Tocmai de aceea, probabil ar fi cu atat mai dificil sa convingi corpul uman sa accepte un organ animal.

Vezi si: Doar o minune ii poate salva pe acesti pacienti! In timp ce o mama a reusit sa-si salveze fiul, sute de persoane traiesc un adevarat cosmar

Compania de biotehnologie eGenesis a folosit insa tehnologia CRISPR pentru a elimina virusurile care ar putea fi periculoase pentru oameni dintr-un organ de porc. Acum, cercetatorii de la eGenesis cauta sa elimine marcatorii din celulele porcilor care ar putea ajuta corpul uman sa realizeze ca organul este unul strain, scazand astfel posibilitatea declansarii unui raspuns imunitar.

Mai mult, cercetatorii de la University of Alabama din Birmingham au deja in plan sa realizeze transplanturi de rinichi si inimi de porc modificate genetic in oameni in urmatorii cativa ani. „Va revolutiona medicina”, a zis co-directorul programului de la University of Alabam. „Vom avea aceste organe disponibile oricand le vei vrea… Daca cineva are un atac de

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !