Cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei

Ziua de Sfantul Andrei este considerata una magica, iar romanii inca tin cont  de obiceiurile si traditiile acestei zile. Una dintre ele este cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei. Sarbatorit pe 30 noiembrie, de  Sfantul Andrei exista cateva traditii de care se tine cont in multe zone ale tarii. Etnografii au scris in cartile lor despre acestea. Iata cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei:

”In seara de catre sfantul Andrei, fetele si vaduvele isi fac pe ursita, vrajind de dragoste, de petire. Isi cauta de noroc sau fac farmece de rautate, care trebuie sa se lipeasca de dusmani si de casele lor. Prin alte parti, fetele merg in aceasta noapte la fantana, aprind acolo o lumanare de la Pasti si o afunda prin ajutorul ciuturei sau lumanaricii pana cand se lumineaza bine fata apei.

Cand a ajuns lumanarea acolo, fata zice: Sfinte Andreiu, scoate-i chipul la fata apei, ca in vis sa-l visez, ca aievea sa-l vaz. Atunci apa din fantana se tulbura si fata isi vede, se spune, chipul uristului ei”, afirma etnograful Tudor Pamfile, la inceputul secolului trecut.

Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor pana la cruciulitele facute pe manutele copiilor. Oamenii fac tot felul de gesturi pentru a se proteja de strigoi. Unul din ele este faptul ca se unge cu usturoi peste tot pe unde in casa ar putea sa intre raul. Si la grajduri se punea usturoi, ca nu cumva sa intre vrajitoarele, sa intre raul.lol

Cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei. Obiceiuri pastrate de sute de ani

Se spunea de asemenea ca in ajun circula strigoi. Acestia erau suflete pedepsite care din cauza unei vieti nepotrivite sau luata prin violenta bantuie. Si atunci,

 » Sursa: culinar.bzi.ro

loading...