17.6 C
București
joi, 25 februarie 2021

Cum îţi întăreşti sistemul imunitar şi te fereşti de coronavirus. Sfaturi importante de la medicii specialişti pe care toti ar trebui să le cunoaştem

Coronavirusul este un virus asemănător cu virusul gripal sau cu cel al imunodeficienţei umane (HIV), prezent la numeroase specii de animale, precum bovine, porcine, câini şi pisici şi care se poate transmite cu uşurinţă şi între specii. De aceea, coronavirusul poate infecta şi omul cu forme care pot deveni mortale.

Iata cum sa iti imbunatatesti starea de sanatate, ajutandu-ti sistemul imunitar. Este simplu! Pe langa o igiena optima, consumati urmatoarele:

Probioticele, care se regăsesc în proporţie de 70-80% la nivelul intestinului unde intră în compoziţia florei intestinale, au rol în împiedicarea dezvoltării microorganismelor patogene care pot cauza infecţii. In plus, probioticele cresc răspunsul imunologic al intestinului, întărind capacitatea noastră de a ne apăra. Acţionează împotriva infecţiilor asemenea antibioticelor, însă avantajul important al acestora este că nu afectează flora intestinală. Probioticele stimulează în mod direct imunitatea prin creşterea producţiei de limfocite, lucru care întăreşte sistemul imunitar şi permite un răspuns rapid la infecţii. Se recomandă o doză zilnică de 10 miliarde de probiotice Bifidobacterium şi Lactobacillus. Acestea se regăsesc în special în alimente obţinute în urma fermentării: iaurtul, castraveţii muraţi, kefirul. Alte surse de probiotice sunt: usturoiul, bananele, anghinarea, ceapă sau ovăzul.

Vitamina C

Alimentele bogate în vitamina C cresc producţia de globule albe, cu rol de apărare a organismului împotriva infecţiilor, precum şi nivelul de interferon, anticorpi ce protejează împotriva infecţiilor şi bacteriilor. Vitamina C are propietati antioxidante, neutralizează radicalii liberi şi luptă cu boli infecţioase. Surse excelente de vitamina C: lămâia, măceşele, catina, ardeii iuţi, ardeii verzi, coacăzele, broccoli, varză. Aportul zilnic recomandat de vitamina C este de 200 mg.

Zincul, care joacă un rol important în sistemul imunitar prin faptul că previne răceală, gripă şi alergiile. Studiile arată ca un nivel redus de zinc din organism determina scăderea funcţiilor celulelor imunitare. Zincul are propietati antioxidante şi previne infecţiile la oamenii sănătoşi (prin menţinerea imunităţii puternice), dar este cu atât mai important în timpul febrei, când sistemul imunitar este suprasolicitat. Surse naturale pentru zinc sunt: germenii de grâu, seminţele de în, seminţele de dovleac, nucile. Doza zilnică recomandată este de 10-25 de mg.

Uleiul de oregano

Studiile au demonstrat că acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietăţi curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Uleiul de oregano poate acţiona pe două căi: ca modalitate de prevenţie, dar şi ca tratament pentru a grăbi vindecarea. Acesta acţionează atât ca un bun expectorant şi agent antiviral şi totodată că un antioxidant ce ajută la eliminarea toxinelor şi stimularea imunităţii.

Vitamina D

Stresul şi nivelul ridicat de cortizol sunt asociate cu un risc crescut de infecţii virale. Un nivel scăzut de vitamina D poate duce la scăderea puterii de apărare a sistemului imunitar. Absorbţia calciului este condiţionată de un aport suficient de vitamina D. Iarna, din cauza expunerii foarte reduse la soare, sinteza de vitamina D scade dramatic şi este nevoie de un aport alimentar la nivelul necesarului zilnic de 5 micrograme. Sursele principale sunt peştele gras, ficatul, alimentele îmbogăţite cu vitamina D (lapte sau suc de portocale). În alimentaţie, vitamina D se găseşte în carnea de peşte, în gălbenuşul de ou, în lapte şi uleiul de cod. Doza zilnică recomandată este de 3000-5000 de unităţi.

Ghimbirul

Datorită nutrienţilor cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene, este utilizat in medicina alternativa. Ghimbirul, fie sub formă de ceai sau consumat ca atare, este un excelent remediu în cazul răcelilor deoarece calmează inflamatille la nivelul gâtului, ameliorează simptomele sinuzitei, febrei şi infecţiilor gâtului.

Modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii cu coronavirus:

Ce a recomandat Serviciului de Ambulanţă România, pe Facebook:

– Curăţă mâinile cu apă şi săpun sau cu o soluţie pe bază de alcool.

– Acoperă-ţi nasul şi gura cu un şerveţel sau cu pliul cotului când tuşeşti şi strănuţi.

– Evita contactul direct cu persoanele care au simptome de răceală sau gripă.

– Găteşte bine carnea şi ouăle.

– Evita contactul neprotejat cu animalele vii (sălbatice şi domestice).

 

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate