Cum ne protejam de gripa

Cred ca a fost unul dintre cele mai importante seminarii pe care le-am organizat anul acesta, cu privire la sanatate in sezonul rece, destul de lung in tara noastra si plin de turnuri epidemiologice neasteptate, daca ne gandim doar la ultimele doua ierni si experienta gripei porcine. Asa ca am beneficiat de expertiza invitatilor si am vorbit deschis despre vaccinarea antigripala.

Abordarea subiectului „vaccinare” a fost directa, mai ales ca nu este deloc lipsita de controverse, in randul populatiei. Cu ajutorul invitatilor, am reusit sa intoarcem pe toate fetele acest subiect privind sanatatea noastra si a celor din jur, adulti, varstnici, copii, femei insarcinate si nou-nascuti de peste 6 luni.

Am aflat ca vaccinul se face anual si ca este universal, deci suntem in siguranta oriunde ne-am deplasa pe Glob in aceasta iarna. De altfel, in fiecare toamna, CSID reintroduce in discutie problema virozelor respiratorii si a vaccinarii, a modalitatilor de a ne consolida imunitatea printr-un stil de viata sanatos.

Dar acest lucru nu inseamna ca nu persista o serie de controverse, dar si de confuzii legate de vaccinare, de eficienta metodelor de imunizare specifica si nespecifica la care putem apela pentru a evita imbolnavirile, suprainfectiile si complicatiile.

Astfel, pentru a aduce lumina asupra subiectului, conf. dr. Victoria Arama ne-a vorbit despre virozele la adulti si despre necesitatea vaccinarii la aceasta categorie de varsta. Iar dna. dr. Monica Luminos ne-a dezvaluit care este cea mai importanta categorie de varsta care trebuie vaccinata.

Este vorba despre cea a copiilor, intrucat acestia sunt principalii vectori ai infectiei, aducand gripa acasa, din comunitatile in care isi desfasoara activitatile. De asemenea, pericolele reprezentate de complicatiile care survin la copii fac si mai justificata vaccinarea. De asemenea, dr. Monica Luminos a insistat asupra evitarii administrarii acidului acetilsalicilic la copiii cu gripa, dar si la adultii care contracteaza virusul.

Dr. V

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !