Cum procedam cand copiii se ranesc la joaca

Copiiilor le place sa se joace în aer liber, sa alerge, sa mearga cu bicicleta, sa faca pe exploratorii, ba chiar sa bata mingea în casa. În aceasta continua lupta de a descoperi „taramuri nebanuite”, cei mici sunt supusi diverselor accidente. Vigilenta ta poate preîntampina neplaceri, însa ce te faci cand copilul a facut deja „buba”?

Un studiu al Comisiei Sigurantei Consumatorului din Statele Unite ale Americii arata ca în 1999 se petreceau 7,5 accidente la zece mii de locuitori, avand ca urmare prezentarea la spital, iar victimele majoritare fiind copiii cu varsta pana în cinci ani. Peste 50% dintre accidentele în aer liber mentionate în studiu implicau catararea, inclusiv pe scarile de incendiu. Parcul poate fi un mediu minunat pentru cel mic: aer curat, copii noi cu care sa socializeze, exercitii, alergare, însa poate deveni periculos pentru copilul lasat nesupravegheat. Astfel, el se poate rani pe tobogan, la leagane sau la barele verticale. Cel mai important lucru este sa îti tii sub observatie copilul, sa îi arati cum trebuie sa se joace corect si sa nu îi permiti sa se înghesuie la aparatele deja aglomerate.

Daca s-a ranit la joaca, daca s-a zgariat sau s-a taiat, este bine sa îi opresti mai întai sangerarea cu un material curat. Pune-i un pansament si îi va trece. În cazul în care sangerarea este abundenta si nu se opreste dupa cateva secunde, du-te la o camera de garda. E posibil ca rana sa fie mai adanca, sa aiba nevoie de o curatare adecvata si de copci. În cazul unui accident mai grav, precum ruptura osoasa, este obligatorie prezentarea de urgenta la medic. Cu cat ortopedul intervine mai repede, cu atat osul se va suda mai repede si corect. De asemenea, si loviturile la cap pot reprezenta surse de îngrijorare, de aceea trebuie tratate cu seriozitate. Daca cel mic are bicicleta si se plimba cu ea, cumpara-i genunchere si cotiere. Daca totusi a cazut si are rani, da-l cu dezinfectant (rivanolul – care nu ustura la rani deschise – este una dintre solutiile pe care le poti utiliza, însa, ai grija, pateaza hainele), pune-i o compresa si bandajeaza-l. Gasesti toate acestea în trusa de prim-ajutor din masina.

Acelasi studiu american arata ca cei mici se accidenteaza în majoritatea cazurilor utilizand leaganul din curtea casei. Însa sunt multe alte tipuri de riscuri la care sunt supusi copiii acasa, precum: piscina din curte, uneltele ascutite de gradinarit, detergentii si alte solutii de curatat baia sau bucataria, cioburile gasite în diferite colturi ale gradinii, gardul ascutit, scarile abrupte, focul si aragazul, chiar si pungile goale. E frumos sa te joci în curte, însa mare grija la piscina plina cu apa sau la uneltele ascutite de gradinarit! Copilul se poate accidenta cu usurinta, poate cadea în apa, se poate zgaria în cioburi sau sa se urce pe gard, încercand „sa îl escaladeze” din dorinta sa de a explora împrejurimile.

Înainte de producerea accidentarilor pro­priu-zise, cel mai bine este sa previi.

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !