Cum sa plantezi corect pomii fructiferi, 10 reguli esentiale

Pentru a putea planta corect un pom sau un arbust fructifer trebuie sa respectati cateva reguli minime pe care am sa vi le descriu in articolul de fata. Trebuie sa stiti ca perioadele de plantare sunt: primavara devreme, toamna tarziu inainte ca pamantul sa inghete si iarna, atunci cand solul nu este acoperit de zapada, nu este inghetat si temperaturile sunt de cel putin 2-3 º C.

Cel mai bine este sa plantati pomii toamna fiindca atunci au suficienta rezerva pentru apa, orele de frig la care sunt expusi determina fructificarea in anul urmator daca pomul este in varsta de 2-3 ani (nu va imaginati ca o sa aveti cine stie ce productie!!! ), in plus faptul ca este expus la temperaturi joase, caleste pomul iar primavara veti fi siguri daca pomul s-a prins sau nu si daca trebuie inlocuit.

Pentru plantarea pomilor aveti nevoie de:

  • unul sau mai multi pomi
  • respectiv arbusti fructiferi
  • gunoi de grajd bine fermentat
  • tutori de sustinere
  • cazma
  • foarfeca de taiat pomii
  • galeata
  • manusi
  • outfitul de gradina

1. Alegerea materialului saditor

Trebuie sa fie foarte riguroasa si in concordanta cu conditiile pedo-climatice pe care le are regiunea din care provine gospodaria/ferma/livada. Pomii se vor achizitiona din toamna, din pepiniere sau de la furnizori conscrati care pot garanta autenticitatea, calitatea si sanatatea pomului.

Atentie la transportul pomilor catre gospodarie!!! Radacinile se vor proteja de contactul cu aerul, de cadura, de curenti, pentru a nu se deshidrata.

Pentru pastrare pe o perioada  mai mare, pomii se vor stratifica in santuri adanci de 30 – 40 cm si late de 50 cm. In aceste santuri, pomii se vor aseza inclinat, in legaturi si cu eticheta la vedere. Peste radacini si 30 cm din tulpina se asterne nisip sau pamant bine maruntit.

2. Alegerea locului unde dorim sa plantam pomul
Daca aveti in plan sa plantati mai multi pomi aveti grija sa curatati terenul de vegetatie, pietre, sa defrisati resturile de radacini ramase de la pomii vechi. Trasati, apoi, sirul de-a lungul caruia doriti sa plantati pomii cu sfoara si cu picheti. Marcati fiecare groapa (atentie la distantele de plantare sa fie de min. 3,5 m intre pomi pe rand !!!) cu cate un pichet.

3. Saparea gropilor
Pentru arbusti gropile trebuie sa aiba dimensiunea de 30  x 30 x 30 cm iar pentru pomi 60 x 60 x 60 cm. E bine sa sapati gropile cu cel putin 2 saptamani inainte de plantare pentru a activa microflora din sol si aerarea pamantului. Atunci cand sapati gropile e foarte important cum  musuroiti pamantul rezultat din sapatura. Primii 30 cm se aseaza in musuroi pe partea dreapta a gropii si urmatorii 30 cm de pamant scos se musuroieste pe partea stanga. De aceasta asezare a straturilor de pamant se va tine cont la umplerea gropilor la plantare.

 » Sursa: culinar.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !