16.4 C
București
vineri, 7 mai 2021

Cum se pregăteşte România pentru vârful pandemiei. La câte zile suntem de colaps

România a reuşit să evite creşteri accelerate ale numărului de infectări precum în Italia sau Spania, dar încă nu am atins vârful pandemiei şi nu este, deci, momentul să ne relaxăm, a avertizat preşedintele Klaus Iohannis.

„În comparaţie cu alte ţări, creşterea numărului de persoane afectate de epidemie nu a fost aşa mare, cum am observat, de exemplu, în ţări unde avem mulţi români – mă gândesc la Italia, la Spania. Acest lucru, evident, vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme. Însă trebuie să vă avertizez foarte clar: nu este momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu este momentul să nu mai respectăm indicaţiile autorităţilor. Toţi experţii ne spun că evoluţia epidemiei în continuare depinde de felul în care respectăm indicaţiile autorităţilor. Dacă nu respectăm indicaţiile autorităţilor, este posibil să ajungem în scenarii cum le-am văzut, din păcate, în ţările pe care tocmai le-am menţionat. Aşadar, este clar: nu suntem încă la vârful epidemiei. În niciun caz nu este momentul să ne relaxăm. Să fim atenţi, să nu fim panicaţi şi să respectăm indicaţiile autorităţilor”, a transmis şeful statului.

Diaspora, invitată iar să nu vină acasă de Paşte

Experţii în Sănătate atrag atenţia că ţara noastră s-ar putea confrunta cu un nou val de îmbolnăviri dacă un număr mare de cetăţeni români va reveni în ţară cu ocazia Sărbătorilor Pascale. „În situaţia în care nu ne-am confruntat cu o explozie de cazuri, aşa cum vedem în Italia sau Spania, cu mii de cazuri zilnice, e foarte important să reuşim să ţinem situaţia sub control. Da, există şansa ca după Paşte, dacă vom avea zeci de mii de români care se vor întoarce în ţară, să vedem o nouă creştere a numărului de cazuri. Cu cât mai multe persoane vor veni acasă, cu atât vor creşte şansele să avem un nou val de cazuri”, a declarat Adriana Pistol, medic epidemiolog şi director general al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

De altfel, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, declara duminică seară că vârful crizei sanitare din ţara noastră ar putea fi atins la mijlocul acestei luni şi că sistemul medical ar putea claca în faţa unui val de îmbolnăviri la fel de mare precum cel din Italia. „Acum, spitalele sunt mai pregătite decât la început. Dacă vrem să spunem că urmează o situaţie similară cu ce a apărut de exemplu în Italia, clar că şi noi putem să fim depăşiţi. Depinde cum apare acest vârf de criză şi cum creşte numărul cazurilor. Până acum, noi am avut o creştere totuşi mai lină decât în alte zone. Dar dacă avem o creştere bruscă, e posibil să ajungem la depăşirea capacităţii”, a precizat acesta.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că în condiţiile respectării restricţiilor impuse de autorităţi, abia de la jumătatea lunii mai ne putem aştepta la o scădere a numărului de cazuri. „Noi trebuie să ne gândim la un vârf care merge până la 10.000 de cazuri adunate de la începutul pandemiei până la 1 iunie, urmând ca, odată cu a doua jumătate a lunii mai, să vedem o scădere progresivă a numărului de cazuri noi, iar cazurile vindecate să crească”, a precizat oficialul.

Scădere dramatică a numărului românilor care vin în ţară

Între timp, autorităţile au anunţat luni o scădere dramatică, cu până la 90%, a traficului de înregistrat la frontierele României. Astfel, dacă în mod normal în această perioadă ar fi trecut frontiera României peste 150.000 de persoane, acum această cifră a ajuns la 20.000. „Per ansamblu, traficul persoanelor la punctele de frontieră este mult mai scăzut în această perioadă. Dacă în aceeaşi perioadă a anului trecut, sau chiar înainte de această criză, traficul se ridica la circa 150.000-170.000 de persoane zilnic, astăzi avem puţin peste 20.000”, a precizat Alexandra Glăvan, subcomisar de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române. Astfel, potrivit datelor oficiale ale Poliţiei de Frontieră, luni au trecut graniţa doar 20.200 de persoane, dintre care doar 12.300 au intrat în ţara noastră. Cu o zi înainte, numărul total era de 22.700, iar sâmbătă fuseseră înregistrate 25.000 de persoane. Spre comparaţie, anul trecut, în aceeaşi perioadă, într-o singură zi, au traversat graniţa 148.200 de persoane.

Reamintim că, săptămâna trecută, autorităţile de la Bucureşti au mărit semnificativ lista ţărilor aflate pe „zona roşie”, pentru care este necesară carantina instituţionalizată timp de 14 zile. Acestea sunt: Austria, Belgia, Elveţia, Italia, Franţa, Germania, Spania, Iran, Marea Britanie, Olanda, SUA şi Turcia. Oficialii Poliţiei de Frontieră au dat asigurări că nu există posibilitatea ca cetăţenii să ascundă ţara de provenienţă prin utilizarea zborurilor cu escală. „Pentru toţi cetăţenii care sosesc pe rute aeriene se fac verificări. Este imposibil să sosească călători din zonele roşii cu zboruri din alte ţări pentru simplul motiv că majoritatea statelor au impus restricţii la aceste zboruri şi nu mai permit intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul lor decât pentru tranzit, şi atunci pe culoare dinainte stabilite”, a explicat Alexandra Glăvan.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate