Cum se produce si cum se trateaza tusea

Tusea – este o afectiune nedorita, involuntara si se declanseaza atunci cand mucoasele care captusesc caile respiratorii secreta in exces mucus sau flegma. Aceste secretii protejeaza caile respiratorii de infectii, iritatii, prin eliminarea in exterior a bacteriilor si particulelor straine. Prin tuse organismul se curata de acest material acumulat. Prin tuse, eliminarea sub presiune a aerului determina mentinerea deschisa a cailor respiratorii, si este impiedicat mucosul infectios sa ajunga in plamani si bronhii, generand infectii grave precum bronsita si pneumonie.

Tusea se clasifica in functie de doua caracteristici: durata si productivitate. Durata este cat de multa vreme o persoana simte nevoia sa tuseasca. Poate dura cateva zile sau poate fi persistenta sau cronica. Tusea productiva este insotita de eliminarea unei cantitati de sputa (mucus sau flegma) ce protejeaza plamanii si caile respiratorii. Tusea neproductiva (seaca) este uneori rezultatul iritatiei provocate de mucusul ce se scurge din caile nazale in faringe.

Apare voluntar si involuntar, este rezultatul unei decizii constiente si difera de la un individ la altul. Este cauzata de orice factor care irita caile respiratorii, poate fi produsa de infectia acuta a cailor respiratorii superioare: guturaiul, sinuzita, gripa. Este declansata de mucusul in cantitate excesiva, produs ca reactie la infectia aparuta – datorita prafului, fumului de tigara sau particulelor mici de alimente.

Tusea aspra, violenta poate irita caile respiratorii. Tusea seaca este efectul secundar al medicamentelor prescrise pentru alte suferinte, cum este in cazul medicamentelor pentru hipertensiune arteriala si al bolilor de inima. In acest caz, pentru a evita aceasta afectiune este necesara schimbarea tratamentului medicamentos, de catre medicul specialist. Aceasta afectiune poate fi provocata de fumat, alergii, astm bronsic, care poate duce chiar la tuberculoaza sau cancer pulmonar. Medicul poate solicita o radiografie a toracelui, un esantion de sputa, pentru analiza infectiei. Tot el va stabili si diagnosticul pe baza duratei, frecventei tusei, dificultatilor respiratorii, consistenta mucusului, a flegmei si a sangelui.

Cand apare o tusa seaca, dureri de coloana si picioare, febra 38°C, dureri de cap si gat – diagnosticul poate fi gripa. O tuse productiva, sputa de culoare galbena-verzuie cauzata de infectie – diagnosticul poate fi bronsita sau sinuzita. O tuse insotita de dificultati respiratorii, senzatie de compresie toracica – diagnosticul poate fi astm bronsic. Cand este insotita de expectorare cu sange, mucus roz-galben-ruginiu, dureri toracice, cefalee, febra, dificultati in respiratie – diagnosticul este pneumonie. Tusea epuizanta impreuna cu eruptia cutanata de culoare roz, dureri musculare, febra, ochi rosii – diagnosticul este de rujeola sau rubeola.

Cand tusea este provocata de o infectie bacteriana este necesar sa se ia antibiotic. Acest antibiotic nu este corect sa fie prescris in cazul infectiei virale precum guturaiul. In acest caz este necesar reapus la pat, ceaiuri calde, aspirina si paracetamol. Daca guturaiul sau gripa este insotita de o sputa groasa, este necesar un expectorant care ajuta la curatarea plamanilor.  O tuse neproductiva (seaca) poate fi tratata cu diferite calmante pentru gat, sau antialergice (cand este de origine alergica). Tusea iritativa poate fi ameliorata cu picaturi,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !