35.4 C
București
sâmbătă, 31 iulie 2021

Cum va arata noul spital planuit la Timisoara, dotat cu loc de aterizare pentru elicopterele SMURD si legat prin pasarele de spitalul Județean, Casa Austria și Ortopedie. E în proiectare

TIMIȘOARA. Consiliul Județean Timiș a pus la dispoziție terenul necesar și susține financiar anumite costuri pentru ridicarea unui nou spital la Timișoara, chiar lângă Spitalul Județean Timișoara. Practic, o extensie însemnată a celui mai mare spital din vestul României.

Proiectul a trecut de evaluări în primăvara anului 2018, dat fiind faptul ca se derulează prin Banca Mondiala, iar în acest moment, noua unitate medicala are încheiate studiile de pre-fezabilitate și fezabilitate. Se lucrează la Proiectul Tehnic.

In ședința de plen de astăzi a Consiliului Județean Timiș, am votat asumarea de noi responsabilități în realizarea proiectului, care prevede crearea unui nou Centru de Mari Arsi și includerea Urgentelor și a Secției de ATI, într-o clădire noua, precum și modificarea fluxurilor medicale. Proiectul tehnic este în curs de elaborare, iar Studiile de Pre-fezabilitate și Fezabilitate sunt gata.

Este un proiect deosebit, în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, cu bani de la Banca Mondiala. O investiție pentru care exista și un protocol pentru susținerea finanțării încheiat intre CJ Timiș, Ministerul Sănătății și Spitalul Județean din Timișoara.

In acest proiect, Consiliul Județean Timiș, pe lângă terenul pe care l-a pus la dispoziție, susține financiar și anumite costuri necesare realizării documentației. La final, noua construcție va fi transferata în proprietatea județului.

Schimbam la fata Județeanul, proces pe care l-am început deja de câțiva ani. Ceea ce facem acolo vedem doar la marile unități sanitare din Occident”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Calin Dobra.

Este vorba despre o construcție nou-nouță ce va fi ridicata în perimetrul Spitalului Județean, pe locul vechiului heliport, și care va adăposti Unitatea de Primiri Urgente și Secția Anestezie și Terapie Intensiva. Iar în vecinătatea ei urmează sa se înalțe și noua Maternitate a unității medicale, pe fonduri europene.

Clădirea urmează sa fie construita intre Casa Austria, Secția de Ortopedie și amplasamentul viitoarei maternități. Banca Mondiala va asigura fondurile pentru întregul proiect, inclusiv realizarea Proiectului Tehnic, execuția și asigurarea utilităților. Viitoarea clădire va beneficia și de un heliport. Cladirile urmează sa fie interconectate cu clădirea principala a Spitalului Județean pentru un acces facil și un flux medical adaptat ultimelor standarde în materie.

Proiectul este derulat de Ministerul Sănătății, în calitate de agenție de implementare, banii, aproximativ 50 milioane euro, fiind asigurați de către Banca Mondiala. In acest moment se lucrează la proiectul tehnic, necesar pentru scoaterea la licitație a lucrărilor de execuție. La final, noua clădire va fi transferată în proprietatea județului, Consiliul Județean fiind beneficiarul final al acestei investiții.

Va reamintim proiectul noii Maternități din cadrul Spitalului Județean, cu bani europeni, obținuți printr-un program transfrontalier cu vecinii unguri, este în derulare, în imediata vecinătate a  noului spital.

Cum va arata noul spital planuit la Timisoara, dotat cu loc de aterizare pentru elicopterele SMURD si legat prin pasarele de spitalul Județean, Casa Austria și Ortopedie. E în proiectare 1

Finanțarea pentru noua Maternitate, în care va funcționa actualul spital Bega, a fost semnata la finele lunii octombrie 2019 de către președintele Consiliului Județean Timiș Calin Dobra și fostul ministru al Dezvoltării Daniel Suciu.

Lucrarea e prevazuta sa dureze 2 ani, iar costurile se ridica la aproximativ 13 milioane de euro, însă prima licitație a fost ratata.

Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare în vitro, obstetrica-patologica, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrica fiziologica și de spitalizare de zi.

De asemenea, sunt prevazute compartimente de terapie intensiva, prematuri, nou născuți eutrofici, cat și facilități pentru însoțitori. Maternitatea va avea și o secție ATI, bloc operator, săli de nașteri și camere de garda.

Suprafața noii maternități, care urmează să fie ridicata în vecinătatea Spitalului Județean Timișoara, lângă Casa Austria, va fi de 5.000 de metri pătrați.

In noua clădire spațiul va fi împărțit în patru – „curat, murdar, intermediar și neutru”, pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale și pentru a mari eficienta a actului medical.

Datorita proximității Unității de Primiri Urgente, se va realiza o interconectare intre Clinica de Obstetrica-Ginecologie și departamentele Spitalului Județean (de exemplu: pneumologie, cardiologie, laborator, radiografie, etc.). De asemenea, va fi posibila utilizarea transportului cu salvări de la maternitate pana la UPU sau de la Urgente pana la noua maternitate.

Va avea 124 de paturi, cu 30 mai multe decât cele care deservesc in prezent bătrâna Maternitate Bega.

Totodată, personalul medical va lucra cu echipamente noi, performante, care vor fi achiziționate în cadrul proiectului. In noua maternitate va exista și iluminat inteligent, bazat pe controlul luminii pentru pacienți.

Actuala Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega din Timișoara funcționează într-o clădire istorica proaspăt modernizata, care însă are o vechime de 140 de ani ce nu a fost construita în scopuri medicale. Clădirea, în ciuda modificărilor și modernizărilor efectuate în timp.

In aceasta clinica se fac peste 2.000 de intervenții anuale, iar departamentul extern al Spitalul Județean oferă asistenta pentru 2.500 de nașteri, jumătate din toate nașterile înregistrate la Timișoara.

Va reamintim, Spitalul Județean Timiș a intrat într-un amplu proces de reabilitare, în urma cu câțiva ani, iar acum se lucrează la modernizarea ultimei secții din unitatea sanitara, rămasă nefăcută – Urologia.

Fiindcă spitalul deservește nu doar bolnavii din Timiș, ci pacienți din întreaga zona de vest a tarii, extinderea și mutarea unor secții în clădiri noi este imperios necesara.

Stiri recente

Articole platite

Articole recomandate