Curiozități despre soții Ceaușescu. Cum sărbătoreau de Crăciun. De ce nu exista Moș Crăciun pe atunci

Deși au trecut mai bine de trei decenii de la executarea soților Ceaușescu, încă reprezintă un subiect interesant pentru toți românii și se bucură de popularitate, deși nu mai sunt printre noi. Sărbătorile de iarnă de amintesc de Nicolae și Elena Ceaușescu, așa că vom vorbi despre cum petreceau ei Crăciunul.

Ce făceau soții Ceaușescu de Crăciun
Puțini știu ce făceau Elena și Nicolae Ceaușescu de Crăciun. Cei doi aveau masa plină și niciodată nu le lipsea nimic și aveau sărbători de neuitat, cum se cuvine pentru un conducător adevărat. Conform unor persoane apropiate ale familiei Ceaușescu, liderii comuniști respectau sărbătoarea Crăciunului, iar masa era bogată, plină de mâncăruri alese.

Deși erau două nume mari și își puteau permite orice, în sufletul lor, erau niște țărani autentici, care preferau să consume mâncare tradițională, românească, pregătită cu atenție.

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deși unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, niște țărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele romanești preferau”, a povestit arhitectul Camil Roguski.

Elena și Nicolae Ceaușescu aveau, însă, o preferință: preferau doar produse naturale, legumele și fructele proaspete, cultivate în pământ, tratate numai cu îngrășământ natural. În plus, carnea trebuia să provină de la animale care pășteau numai pe câmpuri netratate chimic, crescute cu atenție și doar mâncare bună.

Soții petreceau în familie de Crăciun și erau foarte încântați de vizita tuturor. În plus, dictatorul era foarte atent, nu voia să le lipsească nimic invitaților și le punea în pahare băutură tuturor, pentru ca toți să se simtă bine.

Nicolae Ceaușescu îi obliga pe români să muncească în zilele de 25 și 26 decembrie, iar Moş Gerilă își făcea apariția în noaptea de Revelion. El nu era de acord cu Moș Crăciun, pe care îl iubeau toți creștinii, deoarece voia ca poporul lui să fie unul ateu. Copiii organizau serbări în uzine și fabrici, în fața tuturor angajaților. Ei erau chemaţi în faţa Moşului să spună poezii şi erau răsplătiţi cu pungi cu dulciuri. Poezia pe care ei o spuneau este:

„Moş Gerilă toţi îmi spun/Că eşti darnic şi eşti bun/Dar să stii mai din’ainte/ C-am fost băieţel cuminte,/Şi mai spun aşa să ştii/Că eu nu-ţi cer jucării/Cum ţi-ar cere şi alţi copii./Însă nu m-aş supăra/Dacă tot mi-ai da ceva.”