• Home
  • Breaking News
  • Cutremur de 6,8 în Maroc: bilanţul a crescut la peste 1.000 de morţi. Imagini de groază cu oamenii care aleargă disperaţi să-şi salveze viaţa

Cutremur de 6,8 în Maroc: bilanţul a crescut la peste 1.000 de morţi. Imagini de groază cu oamenii care aleargă disperaţi să-şi salveze viaţa

img 22 scaled

UPDATE 16:30 – Bilanțul cutremurului din Maroc a depășit 1.000 de morți. Autoritățile marocane au anunțat sâmbătă la prânz că 1.037 de oameni și-au pierdut viața în urma seismului din cursul nopții, informează Le Figaro.

Numărul răniților a ajuns la 1.204, dintre care 721 sunt în stare critică, a anunțat Ministerul de Interne într-un comunicat.

UPDATE 13:00 – Numărul morților cutremurului care a lovit Marocul a depășit 800, transmite CNN.

Bilanțul cutremurului din Maroc a crescut la 820 de morți, iar 672 de persoane au fost rănite, a anunțat televiziunea de stat marocană Al Aoula, citând Ministerul de Interne. Există, de asemenea, 205 persoane în stare critică, a adăugat Al Aoula.

UPDATE 11:50 – Ministerul de Externe a transmis că deocamdată nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români.

„Referitor la seismul produs la data de 8 septembrie 2023, în zona munților Atlas din Regatul Maroc și care a afectat mai multe orașe, Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Rabat, s-a autosesizat și a solicitat autorităților locale, în regim de urgență, informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.

Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români. Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță. Misiunea diplomatică este în contact permanent cu autoritățile locale și este pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune”, a transmis MAE într-un comunicat.

UPDATE 10:40 – Președintele României Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj de condoleanțe după dezastrul din Maroc. „Sunt întristat de dezastrul care a avut loc aseară în #Maroc. Gândurile noastre sunt la familiile celor care și-au pierdut viața în această tragedie. Le urăm însănătoșire grabnică celor răniți”, a scris președintele.

UPDATE 10:00 – Numărul oamenilor care au murit în cutremurul din Maroc a ajuns la 632, a anunțat sâmbătă televiziunea de stat, care citează guvernul, relatează The Guardian. Numărul răniților a crescut la 329, potrivit aceleiași surse.

ȘTIREA INIȚIALĂ – Cutremurul puternic care a lovit Marocul în cursul nopții de vineri spre sâmbătă a făcut 296 de morți și 153 de răniți, potrivit unui bilanț oficial provizoriu publicat de Ministerul de Interne, relatează AFP, citat de Agerpres.

Conform unui bilanț provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile și comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua și Taroudant, a indicat ministerul într-un comunicat de presă.

Peste 150 de persoane au fost rănite și internate în spital.

Cutremurul a fost înregistrat la scurt timp după ora locală 23.00, mai exact la 22.11 GMT, la sud-vest de orașul turistic Marrakech, la 320 de kilometri la sud de capitala Rabat.

Adâncimea cutremurului de 6,8 a fost estimată la 18,5 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Centrul Național de Cercetare Științifică și Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a indicat, la rândul său, că seismul a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter și că epicentrul său a fost situat în provincia Al-Haouz.