Cutremur politic in Republica Moldova. Sunt zile de tensiune si incertitudine la Chisinau

Sunt zile de tensiune si incertitudine la Chisinau: Partidul Democrat, care a pierdut alegerile din februarie, refuza sa cedeze puterea si, prin Curtea Constitutionala aservita, anuleaza toate deciziile luate de Parlamentul rezultat in urma scrutinului.

Pentru a agita si mai mult spiritele, democratii oligarhului Vladimir Plahotniuc au adus cu autobuze protestatari in centrul capitalei. Presedintele Igor Dodon, care a fost si el destituit duminica de Curtea Constitutionala, a declarat ca actuala criza poate fi rezolvata numai prin “presiuni interne si externe”.

Socialistii lui Igor Dodon si pro-europenii din alianta ACUM – situati pe primele locuri dupa alegerile legislative – au ales sambata un presedinte al Parlamentului si au numit un nou guvern, condus de Maia Sandu. Totul in conditii de clandestinitate, intrucat secretariatul Parlamentului a decis sa saboteze sedinta extraordinara si i-a lasat pe deputati pe intuneric si fara microfoane.

Ulterior, in sala a fost adusa o boxa. Intr-un rar consens, ofensiva politica a avut girul Uniunii Europene, al Rusiei si al Statelor Unite. Ambasadorii acestora au fost prezenti in sala. In schimb, televiziunea publica a ignorat sedinta legislativului, difuzand muzica populara si dansuri sportive.

Partidul Democrat a denuntat o “lovitura de stat” si l-a acuzat pe Igor Dodon de tradare de patrie, dupa ce televiziunea lui Plahotniuc a difuzat o inregistrare in care Dodon ar discuta despre federalizarea tarii.

La randul ei, Curtea Constitutionala a emis rapid mai multe decizii prin care a dizolvat Parlamentul si a declarat neconstitutionale alegerea Zinaidei Greceanii drept presedinte al legislativului si numirea noului guvern.

Duminica dimineata, in razboi total cu noua putere, Curtea Constitutionala a mers si mai departe: l-a destituit pe presedintele Igor Dodon si l-a numit in locul lui pe Pavel Filip, care a anuntat alegeri anticipate pentru 6 septembrie.

Igor Dodon: „Solutia este presiunea politica interna si externa, si din vest si din est.”

Maia Sandu, prim-ministru investit: „Ma adresez politiei, fortelor speciale, celor din penitenciare, va ordon sa aparati tara si pe cetateni.”

Vezi si: Guvernul condus de Maia Sandu are, luni, prima sedinta. Iata ce se va discuta

Peste noapte au fost instalate corturi in fata unor ministere, a procuraturii, a Curtii Constitutionale si a Guvernului, oamenii spunand ca vor sa apere institutiile de “tradatorii” din Partidul Socialist si din Blocul politic ACUM. De asemenea, tot in cursul noptii, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau a aparut o scena mare cu insemnele Partidului Democrat.

Uniunea Europeana a lansat un apel la calm, iar presedintele Klaus Iohannis a indemnat toate fortele politice din Republica Moldova sa respecte democratia si statul de drept.

“De dragul stabilitatii, care este esentiala pentru parcursul european al republicii Moldova”, presedintele Romaniei a pledat pentru dialog.

Noul guvern condus de Maia Sandu se va intruni luni in sedinta

Noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu se va intruni luni sedinta incepand cu ora 11:00,

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !