Dar tipul din dreapta, cine e? Presa internațională,  încurcată puțin de prezența lui Iohannis la Kiev alături de Macron, Scholz și Draghi

Marile publicații internaționale au oferit senzația că prezența președintelui României la Kiev mai mult a încurcat…

New York Times a ilustrat articolul despre acest eveniment, intitulat ”Leaders of Germany, France and Italy Meet with Zelensky in Kyiev” cu o fotografie în care se apar la o masă rotundă președintele Ucrainei –  Volodimir Zelenski, cel al Franței – Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei Olaf Scholz, premierul Italiei – Mario Draghi și președintele României – Klaus Iohannis.

iohannis vizita kiev

iohannis vizita kiev

Explicația foto îi menționează însă doar pe liderii celor trei mari țări europene și pe președintele Ucrainei, și îl ignoră complet pe Klaus Iohannis. E evident că un cititor mai curios al publicației americane s-ar întreba, legitim: Dar tipul din dreapta cine e?

Undeva în articolul citat, spre sfârșitul lui, apare menționat și numele președintelui României, dar acest lucru nu poate schimba mesajul general cu care ar putea rămâne orice cititor neavizat: ce caută în poză cel de-al cincilea personaj, dacă jurnaliștii nu consideră important să-i menționeze numele?

Și alte publicații internaționale, cum ar fi BBC sau The Guardian, au tratat subiectul cam în același mod.

The Guardian l-a scos pur și simplu a tăiat imaginea, excluzându-l pe Iohannis, pentru a putea da explicația: ”Italy’s Mario Draghi, Ukraine’s Volodymyr Zelenskiy, France’s Emmanuel Macron and Germany’s Olaf Scholz in Kyiv, Ukraine”.

iohannis kiev vizita

iohannis kiev vizita

Adevărul este că vizita celor trei lideri europeni, ai Germaniei, Franței și Italiei, a fost confirmată încă de acum câteva zile, în timp ce prezența lui Iohannis a fost anunțată pe surse, dar nu a fost confirmată de Cotroceni.

Un alt element important este și acela că cei trei au mers împreună cu trenul, s-au și fotografiat dimineață, în drum spre Kiev, în timp ce președintele României a ajuns separat în capitala Ucrainei. Unii s-au întrebat dacă a fost o greșeală de comunicare a Administrației prezidențiale, reflectată ca atare și de presa internațională.