David Popovici, medalie de aur la 200 de metri liber, la mondialele de la Budapesta – video

Înotătorul David Popovici a câștigat proba de 200 de metri liber la CM de Înot de la Budapesta.

David Popovici este primul înotător român medaliat cu aur la o competiție de acest nivel.

Timpul în care a parcurs cei 200 de metri reprezintă un nou record mondial de juniori – 1:43,21.

Sportivul legitimat la CS Dinamo a fost al doilea la jumătatea curse, dar situația era sub control. A mărit ritmul într-un mod incredibil și a câștigat cu o distanță mare în fața lui Sunwoo Hwang (Coreea de Sud) și Tom Dean (Marea Britanie)

”Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei. Acum voi merge să mă refac și voi fi gata pentru proba de 100 de metri”, a fost prima reacție a lui David Popovici, după aurul cucerit la Budapesta.

Timpul reușit de David Popovici la Budapesta este al 4-lea din istoria probei de 200 de metri liber. Doar Paul Biedermann, deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps și Yannick Agnel sunt în fața lui. Performanța lui Popovici este cea mai bună din ultimul deceniu.

David Popovici a făcut valuri în Duna Arena, stabilind de fiecare dată cel mai bun timp al reuniunii, el fiind debutant la o ediție a CM de seniori în bazin de 50 de metri. În proba în care la JO de la Tokyo a fost la un vârf de unghie de medalie, el a înotat în serii la Budapesta cei 200 de metri în 1:45.18, iar în semifinale a parcurs cele patru lungimi de bazin în 1:44.40, stabilind cu această ocazie și un nou record mondial de juniori.

Precedentul îi aparținea lui Sunwoo Hwang,1:44,62. Totodată este și cel mai bun timp al său pe această distanță din carieră, până la Budapesta referința era 1:44, 68,stabilit în finala olimpică. De asemenea, este al zecelea rezultat din toate timpurile la 200 m liber.