De-acum exista o noua situatie in care, la parasirea locului accidentului, soferii scapa de pedeapsa

De-acum exista o situatie noua in care soferii au voie sa paraseasca locul unui accident rutier, fara sa riste pedeapsa cu inchisoarea, conform unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a aparut astazi in Monitorul Oficial. Concret, este vorba de situatia in care un sofer provoaca singur un accident rutier si este singurul ranit.

Parasirea locului accidentului de catre sofer este o fapta care se pedepseste, conform Codului penal, cu cel putin doi si cu cel mult sapte ani de inchisoare. Parasirea, mai exact, fara acordul politiei sau procurorului care cerceteaza locul faptei.

Insa ce se intampla in situatia in care soferul care a provocat accidentul rutier, fara sa fie si alta masina implicata, este singura persoana care s-a ranit? Risca sa petreaca la inchisoare minimum doi ani? Conform Deciziei ICCJ nr. 8/2019 a Completului pe chestiuni penale, care a aparut astazi in Monitorul Oficial si a devenit obligatorie pentru instante, raspunsul este nu.

„[ICCJ] stabileste ca ranirea uneia sau mai multor persoane (…), ca situatie premisa a infractiunii de parasire a locului accidentului (…), nu are in vedere si autoranirea, cand singura persoana ranita este insusi conducatorul singurului autovehicul implicat in accident”, scrie in decizia judecatorilor.

Asadar, daca un sofer provoaca un accident al carui unic „actor” si accidentat este chiar el, autoritatile nu-l pot pedepsi penal pentru ca pleaca fara acord de la locul accidentului. Judecatorii au motivat ca legea penala intervine, in esenta, atunci cand un act de violenta implica mai mult de o persoana. Autoranirea este relevanta, in sensul legii penale, numai in situatii exceptionale, cum ar fi inselaciunea privind asigurarile sau sustragerea de la serviciul militar.

„Astfel, se apreciaza ca daca legiuitorul ar fi avut in vedere ipoteza ca autorul accidentului sa fie in acelasi timp si victima propriei actiuni, pentru identitate de ratiune — dreptul la viata si sanatate fiind protejat in mod egal de lege, indiferent de titular — ar fi fost prevazut ca o cauza justificativa si posibilitatea pentru conducatorul vehiculului/autovehiculului, el insusi ranit, in lipsa altor mijloace de transport, de a parasi locul accidentului pentru a se deplasa la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara, sub conditia de a se intoarce imediat la locul accidentului”, este explicat in decizia ICCJ.

Practic, de-acum avem o noua situatie in care pedeapsa cu inchisoarea nu se aplica parasirii locului accidentului de catre soferi. Codul penal prevede actualmente celelalte situatii in care parasirea locului accidentului nu este considerata infractiune:

  • in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
  • soferul, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el insusi ranitii la cea mai apropiata unitate sanitara si

 » Sursa: culinar.bzi.ro