De ce creierul femeilor imbatraneste mai greu decat cel al barbatilor

Creierul femeii se maturizeaza mai greu decat al barbatului, dupa cum arata un studiu neurologic american. Nu este nimic sexist, totul tine de biochimia creierului care difera la om in functie de sex.

Nu este vorba de o maturizare emotionala sau de gandire, ci mai degraba de structura creierului. Dupa cum stii, pe masura de inaintezi in varsta, creierul tau imbatraneste si el. Dar, daca esti femeie, creierul tau va fi, din punctul de vedere al metabolismului, mai tanar cu trei ani decat cel al unui barbat de aceeasi varsta cu tine.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat in cadrul Universitatii Scoala de Medicina din St. Louis (din Washington). Rezultatele analizelor au fost publicate pe 4 februarie in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Studiul are ca scop analizarea efectelor pe care le are imbatranirea, cum ar fi cresterea vulnerabilitatii creierului uman in fata bolilor neurodegenerative. Si, s-a observat acum ca nu doar batranetea e un factor, ci si sexul fiecarui individ.

Creierul are nevoie de zahar ca sa functioneze corect (nu neaparat cel din prajituri), dar modul in care creierul il foloseste, se schimba odata cu varsta. Procesul prin care creierul sintetizeaza zaharul pentru a creste si apoi a se maturiza se numeste glicoliza anaeroba. Este un proces continuu, de la nastere si pana in ultimii ani de batranete, dar variaza de la o perioada a vietii la alta – infantilitate, copilarie, adolescenta, maturizare, imbatranire.

Creierul barbatului se maturizeaza mai repede, dar creierul femeii ramane mai tanar

Glicoliza influenteaza si metabolismul uman, iar el scade pe masura ce imbatranesti. Totusi, variaza si in functie de sex. Metabolismul femeilor tinde sa faca fata mai bine in lupta cu timpul decat cel al barbatilor.

Medicii Manu Goyal, Marcus Raichle si Edith L. Wolff au analizat creierele a 205 persoane (84 de barbati si 121 de femei), de diferite varste. Au fost studiat fluxul de oxigen si de glucoza din creierul fiecarui individ.

Acestor date le-au fost adaugate niste algoritmi care au aratat ca creierul femeilor este, in medie, mai tanar cu 3,8 ani decat cel al barbatilor. Desigur, au fost comparate persoane de sex opus de aceeasi varsta. Aceasta diferenta a fost detectata chiar si la fetele de 20 de ani sau mai mari de-atat. Secretul consta in metabolismul creierului femeii care difera de cel al barbatului, dar oamenii de stiinta nu gasit inca explicatia pentru care se intampla asta.

„Nu creierul barbatilor are o varsta mai inaintata – ei i

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !