De ce nu mai au voie profesorii sa strige mediile elevilor, la serbarea de sfarsit de an

Trei milioane de elevi au pus manualele deoparte, pana in septembrie. Singurii care nu au inca vacanta sunt cei clasa a 8-a, si a 12-cea, care se pregatesc pentru examene.

155.000 de absolventi sustin marti Evaluarea Nationala si peste 130.000 de liceeni mai au doua saptamani pana la testele scrise pentru Bacalaureat.

In curtea scolii, defileaza profesori cu bratele grele de coronite si diplome. Chiar daca normele pentru protectia datelor personale nu mai permit ca la festivitati sa fie strigate si mediile, unii parinti nu au vrut sa renunte la coronite.

Parinte: „Am luat-o dimineata, proaspata ca si fetita. Am vazut ca nu toata lumea pastreaza traditia, dar e un moment emotionant pentru copil si pentru parinte.”
Reporter: „Dvs. ati avut coronita?”
Parinte: „Da. Si in clasa a XII-a am luat premiul intai.”

Pana la liceu, elevii care au incheiat gimnaziul au un obstacol greu de trecut. In clase sunt verificate camerele de supraveghere.

Pentru ca luni sunt Rusaliile, Evaluarea Nationala incepe, de data aceasta, marti. Toate probele vor fi monitorizare audio-video. Iar metodologia de examen prevede acum ca niciun candidat sa nu paraseasca sala la mai putin de o ora de la inceperea testului. Nimeni nu are voie sa ia subiectele, iar ciornele vor fi retinute si ele de comisie, pentru eventuale verificari.

Probele de Romana si Matematica au o pondere de 80 la suta in nota de admitere in liceu. Restul e media notelor din gimnaziu.

Elev: „9,99 pe toti anii.”
Reporter: „Adica 80% din evaluare.”
Elev: „E rezolvata!”
Reporter: „La evaluare ce nota doresti?”
Elev: „10 as vrea.”

Un sef de promotie spera la subiecte accesibile, asa cum a promis Ministerul Educatiei.

Reporter: „Ce medie ai avut?”
Sef de promotie: „10.”
Reporter: „Ai ceva emotii?”
Elev: „La Romana. Pentru ca poate sa ne dea ceva greu. Te descurci pe moment, cu ce stii.”

Altul, cu medii mai mici, e relaxat si increzator.

Reporter: „Esti pregatit de examen?”
Elev: „Da.”
Reporter: „Tuns, frezat? Cu invatatul cum stai?”
Elev: „Bine. La Romana sa mai fixez cate ceva.”
Reporter: „Mai departe ce ai de gand sa faci?”
Elev: „Nu stiu inca.”

La simularea Evaluarii, din martie, sub 47 la suta dintre elevi au luat peste 5. La Matematica a fost dezastru.

Iar examenul in sine a avut, in ultimii ani, rezultate tot mai slabe. In 2017, 76,9% dintre candidati au luat macar un 5. Anul trecut, procentul a scazut la 73,6%.

Oricum, din 175.463 de elevi, cati au inceput clasa a opta, doar 154.956 sunt acum pe listele de examen. Diferenta inseamna abandon scolar si o nota de corigenta, pentru cei care iau decizii in sistemul de invatamant.

Va

 » Sursa: bzi.ro

loading...