Odată cu dezvoltarea alfabetizării, a scrisului și a educației, poveștile au început să fie din ce în ce mai mult scrise și au început să apară colecții. A devenit mai ușor pentru oameni să-și păstreze și să își împărtășească cunoștințele și informațiile. Însăși tradiția de a spune povești populare înainte de a merge la culcare a ajuns până în zilele noastre din adâncul veacurilor și este ferm înrădăcinată în cultura noastră. Există o explicație logică și psihologică pentru tradiția de a citi povești copiilor înainte de culcare.
De ce să citim povești copiilor înainte de somn
Dezvoltarea unui copil este un proces continuu, în fiecare zi el sau ea primește noi informații sub forma unor noi cunoștințe și a înțelegerii diferitelor norme de comportament. Prin joc, copilul învață despre lume. În consecință, cel mai bine este ca înainte de culcare să sistematizăm experiența zilei. O carte cu povesti de noapte buna pentru copii este cel mai bun ajutor în acest sens, deoarece conține reguli universale de conduită și moralitate care au fost dezvoltate de-a lungul istoriei și care îl ajută pe copil să tragă concluziile necesare din exemplul personajelor din basm. Educatorii și oamenii de știință sunt de părere unanimă că cititul poveștilor înainte de culcare este esențial pentru copii.
Motivul nr. 1: Comportamentul
Cercetători din întreaga lume au efectuat diverse experimente legate de lectură. Ei au demonstrat, de exemplu, că o poveste de noapte buna îi face pe copii mai docili, mai încrezători, mai curajoși și mai deschiși către lume;
Motivul nr. 2: Dezvoltarea
Atunci când citești cu voce tare, copilul învață să asculte, își dezvoltă memoria și gândirea asociativă, vocabularul și abilitățile de comunicare, imaginația și abilitățile analitice. Iar oamenii de știință susțin că cea mai rapidă și mai reușită modalitate de a dezvolta inteligența unui copil este să-i citești înainte de culcare povesti de noapte buna.
Motivul nr. 3: Relațiile
Nu avem întotdeauna suficient timp pentru a-l petrece cu copilul nostru. Lucrăm în timpul zilei, iar serile sunt ocupate cu treburile casnice, așa că ora în care putem fi singuri cu copilul și să-i citim o poveste devine specială. Putem face din acest moment un ritual zilnic: citim sau spunem o poveste, discutăm despre ea și ne împărtășim gândurile. Timpul reconfortant și liniștit alături de părinți este bun pentru copil și pentru întreaga familie.
Astfel, cititul înainte de somn oferă multiple beneficii atât pentru copil cât și pentru părinte. Prin această activitate, părinții pot întări legăturile emoționale cu copiii și le pot oferi momente prețioase de conectare și învățare, consolidând astfel dezvoltarea lor emoțională și intelectuală.