Decizie istorica, luata de Primaria Iasi! Masinile cu Euro 3 au interdictie pe strazile din municipiu. Masura va fi imediata

• Mii de conducatori auto vor fi afectati in cel mai scurt timp de o decizie impusa de sefii administratiei iesene • In perioada urmatoare va intra in vigoare o hotarare ce va viza masinile cu grad ridicat de poluare • Masinile cu norma de sub Euro 3, inclusiv, nu vor mai avea ce sa caute pe strazile din municipiu • Masura este una fara precedent in administratia locala

Masura fara precedent, luata de autoritatile iesene. In urmatoarele saptamani va intra in vigoare o masura total neasteptata care va afecta mii de soferi din oras si nu numai. Pentru ca Iasul a devenit un oras in care se discuta din ce in ce mai mult de poluare, sefii din Palatul Roznovanu au luat o masura radicala. Decizia va afecta un numar urias de conducatori auto ce folosesc in continuare autoturisme cu norme ridicate de poluare.

De altfel, edilul Mihai Chirica anuntase recent ca la Iasi lucrurile au scapat de sub control si ca orasul s-a umplut de masini tot mai poluante pentru mediul inconjurator. In aceste conditii, Primaria a emis o hotarare de Consiliu Local prin care arata ca autoturismele cu norma Euro 3 nu vor mai avea ce sa caute prin oras intre orele 6:00 si 22:00, indiferent de zi.

Mai mult, masura se va extinde si in anii urmatori pentru alte tipuri de autoturisme, dupa implementarea unor masuri legate de protectia mediului si imbunatatirea calitatii aerului din oras. In zona Iasului sunt circa 25.000 de astfel de masini mai vechi de zece ani si care ar fi afectate de aceasta prima masura luata de autoritatea locala.

„Începând cu data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 3, inclusiv, si non-Euro, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. Începând cu data de 01.01.2021, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 4 inclusiv, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. Începând cu data de 01.01.2023, se interzice utilizarea autovehiculelor înregistrate sub categoria Euro 5 inclusiv, pe raza administrativ-teritoriala a municipiului Iasi, în intervalul orar 06:00 – 22:00. De la aceste prevederi vor fi exceptate autovehiculele îndreptatite sa utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectueaza transport public local, ambulantele, autovehiculele care transporta alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport, vehicule care au girofaruri galbene, autovehiculele militare, autovehiculele care transporta persoane cu handicap locomotor si autospecialele televiziunilor acreditate”, se arata in proiectul de hotarare initiat de municipalitatea ieseana.

Masura privind imbunatatirea calitatii aerului va viza si transportul public de persoane din oras. Municipalitatea va achizitiona o serie de tramvaie si autobuze noi, electrice, tocmai pentru a imbunatati parcul auto. De exemplu, in perioada urmatoare se vor achizitiona 24 de autobuze electrice de 10 metri lungime, valoarea acestora fiind de 65.5 milioane de lei.

O alta achizitie vizeaza 20 de autobuze electrice de 12 metri lungime, pentru 65.7 milioane de lei.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !