Decizie naucitoare in sistemul medical iesean. Unul dintre spitale se desfiinteaza. Panica in randul cadrelor medicale

• Maternitatea „Elena Doamna” din Iasi va fi desfiintata • Angajatii se pregatesc de proteste • La spitalele de Pneumoftiziologie, de Boli Infectioase si „Prof. Dr. Nicolae Oblu” va fi redus numarul de paturi • Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi va avea alta destinatie

Agitatie mare la Maternitatea „Elena Doamna” din Iasi, dupa ce s-a aflat ca unitatea medicala ar putea fi desfiintata. Speriati ca vor ramane fara loc de munca, asistenta-sefa de la Clinica de obstetrica s-a transferat la Maternitatea „Cuza Voda” din Iasi, iar alti colegi cauta posturi in alte spitale.

Mai mult, luni, 18 februarie 2019, unele paciente au fost informate la consultatie, de catre personalul medical, ca unitatea medicala urmeaza sa fie inchisa. Totul a pornit de la Masterplanul de Sanatate pe Regiunea Nord-Est, intocmit din 2015, unde se specifica faptul ca Maternitatea „Elena Doamna” din Iasi va fi desfiintata, urmand a fi transformata intr-o unitate sanitara de ingrijiri paliative pe termen lung sau centru pentru femei/copii abuzati. In acelasi masterplan este mentionata si reducerea numarului de paturi la spitalele de Pneumoftiziologie, de Boli Infectioase si „Prof. Dr. Nicolae Oblu”. Masterplanul vizeaza si desfiintarea unor spitale si reducerea numarului de paturi la unitati medicale aflate in regiunea de Nord-Est.

In sedinta de saptamana trecuta, care a avut loc la Consiliul Judetean Iasi, s-a discutat despre acest Masterplan de Sanatate care ar trebui pus in aplicare cat mai repede pentru a se obtine bani de la Uniunea Europeana. In legatura cu desfiintarea Maternitatii „Elena Doamna”, presedintele CJ Iasi, Maricel Popa, a afirmat ca va construi un centru de fertilizare in vitro cu fonduri europene si personalul va lucra in cadrul centrului.   

Decizia definitiva privind soarta Maternitatii „Elena Doamna” din Iasi ar putea fi luata luni, 25 februarie 2019, cand va avea loc o intalnire unde se va discuta despre Masterplanul de Sanatate pe Regiunea Nord-Est. Intalnirea va avea loc la Prefectura si vor participa toti managerii de spitale, reprezentantii directiilor de sanatate publica din judetele regiunii respective, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii.

Citeste si: Atentie! ALERTA in Iasi! Lehuza transferata de la Maternitatea „Elena Doamna”, cu simptome de gripa. Sunt deja 5 morti din cauza acestui virus

Angajatii vor protesta in strada

Ieri, presedintele Sindicatului Sanitas Iasi a informat prefectul judetului Iasi ca luni, 25 februarie 2019, angajatii din sistemul medical vor picheta sediul Prefecturii pe toata durata discutiilor, revoltati de masurile stabilite in masterplanul de sanatate. „Exista nemultumiri si neliniste in randul angajatilor de la maternitate. In Masterplanul de Sanatate pe Regiunea Nord-Est, propus inca din 2015, Maternitatea «Elena Doamna» este desfiintata si se reduce numarul de paturi la 3 spitale din Iasi, iar Spitalul «Sf. Spiridon» este transformat intr-o unitate sociala. Se doreste sa se puna in aplicare cat mai repede acest masterplan, pentru obtinerea de fonduri europene, dar vreau sa atrag atentia ca lucrurile sunt destul de sensibile. Treaba este foarte serioasa si nu se pot lua decizii la intamplare. L-am informat pe domnul prefect ca vom solicita o autorizatie pentru pichetarea Prefecturii pe 25 februarie 2019.

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !