Dependenta de droguri e altfel decat credem

Dependenta de droguri este un subiect in jurul caruia s-au format nenumarate idei preconcepute, care ii impiedica de multe ori pe bolnavi sa ceara ajutor specializat. Un prim pas spre vindecare este informarea corecta si inlaturarea miturilor despre droguri. Dependenta de droguri este o boala cronica a creierului, care cauzeaza un comportament compulsiv de a cauta si a folosi substantele respective. Desi prima utilizare a drogurilor este o alegere a fiecaruia, spunem ca dependenta este o boala pentru ca apar modificari in structura creierului care influenteaza capacitatea de decizie a persoanei in cauza. Din aceste motive, dependenta de droguri trebuie tratata ca orice alta boala, cu medicatie si ajutor specializat.

Dar nu numai atat: compasiunea si intelegerea celor din jur fata de aceasta problema pot face o diferenta enorma in capacitatea dependentului de a-si reveni. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie inlaturate prejudecatile si ideile gresite formate in jurul acestui subiect tabu. Te-ai gandit vreodata ca o persoana dependenta de droguri ar putea fi caracterizata prin cuvinte precum „curajos” sau „puternic”? Multi oameni trec peste problema aceasta si ajung sa fie valorosi in societate. Acestea sunt persoane de la care toata lumea are de invatat.

Iata care sunt cele mai comune mituri despre abuzul de substante interzise:

Consumul de droguri este o actiune voluntara. In timp, fara ca persoana sa isi dea seama, ceea ce parea a fi o activitate de recreere devine o afectiune mentala. Creierul sufera modificari chimice, toxice, care determina un comportament imposibil de controlat. Studiile recente arata ca schimbarile la nivelul creierului sunt atat un efect al consumului de droguri, cat si o cauza a acestuia. Inainte ca drogurile sa intre in scena, exista deja diferente neurobiologice intre cei care devin dependenti si cei care nu au aceasta problema. Problema principala se localizeaza in acea parte a creierului care se ocupa de autocontrol.

Cele mai bune tratamente naturiste care te scapă de dependența de dulce. Asadar, recuperarea nu este o simpla chestiune de vointa. Exista factori care predispun individul la consumul de droguri, facandu-l mai vulnerabil in fata acestei probleme. In vreme ce factorii genetici influenteaza in proportie de 50% dependenta, mediul de trai al individului si sfera sociala contribuie la agravarea problemei.

Dependentii de droguri sunt raufacatori si trebuie pedepsiti. Din primul mit rezulta acesta: persoanele care consuma droguri sunt periculoase, imorale, lipsite de vointa sau nebune. Indiferent de sex, varsta sau categoria sociala din care provine, un dependent de droguri este etichetat si scos din schema societatii, fiind considerat un caz pierdut. Ostilitatea fata de dependenti merge pana intr-acolo incat sunt priviti invariabil ca raufacatori ce trebuie pedepsiti. 

Este adevarat ca sunt multe cazuri in care consumul de droguri conduce la actiuni reprobabile, precum mintitul, furatul si chiar violenta. Dar acelasi lucru se intampla si in cazul altor boli mentale, precum schizofrenia. O persoana care nu are control mental trebuie tratata, nu pedepsita. Dependenta de droguri presupune schimbari in structura moleculara si celulara a creierului,

 » Sursa: sanatate.bzi.ro