Nature, studiu. Pacienții cu depresie, îndopați de companiile farmaceutice cu pastile care nu au niciun efect

Un grup internațional de studiu, condus de University College London, publicat în Nature, a ajuns la concluzia că medicamentele antidepresive nu au efectul scontat, neexistând o legătură directă între nivelul de serotonină din creier și depresie.

De-a lungul a zeci de ani, deși nu existau dovezi științifice solide și concludente că pot avea efectele preconizate, peste tot în lume s-au prescris milioane de pastile antidepresive, cu efecte secundare dăunătoare, comentează Daily Mail.

Asemenea milioanelor de pacienți din întreaga lume care caută ajutor de la medicul de familie pentru depresie, a fost cazul Emmei Ward, o tânără în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie.

I s-a spus în mod repetat că suferă de ”un dezechilibru de substanțe chimice în creier” și că dacă își dorește să se facă bine, trebuie să continue să ia antidepresive, care i-au fost prescrise de la vârsta de 15 ani.

Dar aceste medicamente păreau că nu-i îmbunătățesc starea de spirit și o lăsau mai mult amorțită emoțional.

Rezultatele unui nou studiu, publicat pe 20 iulie 2022 în revista Nature, de cercetători de la Universitățile College, Greenwich din Londra, Marea Britanie, Sapienza din Roma, Italia și Zurich din Elveția, arată că teoria care justifică milioanele de rețete pentru antidepresive oferite în fiecare lună unor pacienți precum Emma Ward, pur și simplu nu se justifică.

Astfel studiul a certificat faptul că teoria ”dezechilibrului chimic” – că depresia se datorează lipsei serotoninei chimice din creier – nu este altceva decât un mit.

Acest mit a fost creat acum mai bine de 35 de ani de companiile farmaceutice pentru a-și justifica produsele și a fost perpetuat de atunci prin pregătirea și practica medicilor din întreaga lume.

Noua cercetare, care a implicat 17 recenzii internaționale și 300.000 de pacienți, subminează baza în care, timp de decenii,  s-au făcut prescripții medicale a celor mai frecvente utilizate antidepresive.

”De ani de zile, oamenii au fost făcuți să creadă că depresia este cauzată de un dezechilibru chimic din creier, din cauza unei deficiențe a serotoninei chimice”, spune Joanna Moncrieff, profesor de psihiatrie la University College din Londra.

”Putem spune cu siguranță că, după o cantitate vastă de cercetări efectuate de-a lungul mai multor decenii, că nu există dovezi convingătoare că depresia este cauzată de anomalii ale serotoninei”, a mai spus Moncrieff.

În prezent în Marea Britanie sunt prescrise opt medicamente antidepresive, printre care și fluoxetina, cunoscută și sub numele de Prozac, dezvoltată de gigantul farmaceutic american Eli Lilly, încă de la începtul anilor ’70.

Din 1987 până în 2002, Prozac a fost prescris la peste 40 de milioane de pacienți din întreaga lume, cu vânzări totale de 22 de miliarde de dolari.

Evident, întrebarea pe care ne-o putem pune în urma unei astfel de descoperiri, de-a dreptul șocantă, este: câte alte medicamente dezvoltate de industria farmaceutică sunt create doar din motive comerciale?