Der Spiegel îl compară pe ministrul german Energiei cu Ceaușescu: Dictatorul României și-a făcut odată să tremure poporul la temperatura camerei de 12 grade

Publicația germană Der Spiegel a reușit să ridice numeroase sprâncene, a iritare, în Germania, asemănându-l pe ministrul Economiei, Robert Habeck, cu Ceaușescu…

Habeck, reprezentant al Partidului Verzilor în coaliția guvernamentală, este vizat de un articol critic în contextul măsurilor pe care le-a propus pentru a preveni rezultatele negative produse de criza energetică.

Ministrul Economiei a propus spre dezbatere în această perioadă posibilitatea ca populația să fie obligată legal să folosească o cantitate limitată de gaz pentru încălzire în iarna care urmează.

Într-o declarație de zilele trecute, Habeck a spus că ”dacă volumele de stocare (de gaz metan – N.R.) nu cresc, atunci va trebui să luăm măsuri suplimentare pentru a economisi. Dacă este necesar și legal”.

În articolul publicat de Der Spiegel, care comentează inițiativele ministrului Economiei, autorul se întreabă:

”Vor fi deconectate temporar gospodăriile de la alimentare în mijlocul iernii?

Habeck, din biroul său din Scharnhorststraße din Berlin, emite măsuri coercitive pentru cetățeni, de tipul celor cu care dictatorul român Nicolae Ceaușescu și-a hărțuit propriul popor?”.

Finalul articolului amintește din nou de dictatorul român:

”Situația în care Robert Habeck va apărea la iarnă ca strigoiul lui Nicolae Ceaușescu pare în prezent cel mai improbabil dintre toate scenariile imaginabile”.

Abordarea inițială a publicației germane, atunci când a publicat teaser-ul pe pagina de Twitter a fost aspru criticată în comentarii.

”Dictatorul României și-a făcut odată să tremure poporul la temperatura camerei de 12 grade. Ministrul Economiei Habeck a indicat că sistemele private de încălzire vor fi restricționate. Ar fi fezabil din punct de vedere tehnic?”, a prezentat Der Spiegel articolul pe Twitter.

La scurt timp după apariția articolului, Ulrike Franke, un cunoscut politolog german, a scris pe Twitter: ”Se pare că temperaturile ridicate i-au afectat la cap pe autorii Spiegel. Comparația cu dictatorul este nepotrivită”.

Un alt utilizator a scris: „Nu îmi pot imagina că așa ceva pur și simplu ”se strecoară”, @derspiegel. La un moment dat, dacă nu ai făcut-o deja, vei scrie despre o brutalizare a discursului și vei deplânge apăsarea unei manete de escaladare a discursului radical pe care tu însuți o întorci cu putere”.

Der Spiegel a reacționat la câteva ore după publicarea mesajului, dând înapoi:
”Am ajustat linia și teaser-ul textului pe spiegel.de, deoarece comparația folosită acolo a fost exagerată și înșelătoare. De aceea, am șters tweetul original despre articol și am distribuit din nou textul”.

Noua prezentare arată în felul următor: „Chiar și gospodăriile private ar trebui să-și ”plătească partea” în cazul unei penurii de gaz, a avertizat ministrul pentru Afaceri Economice Habeck – și a indicat că încălzirea va fi redusă. Tehnic, ar fi fezabil cu greu”.