Descoperire surprinzatoare intr-un mormant din Egipt. Pentru prima data arheologii au dat peste asa ceva – FOTO

Egiptologii au reusit sa descifreze un mister care i-a uimit pe expertii inca din 1923.

La inceputul secolului trecut, arheologii au descoperit un mormant misterios la Deir el Bahari, in Egipt. Aici au fost gasite zeci de mumii de barbati, care au fost ingropati alaturi.

Mormantul dateaza din jurul anului 2150 i.e.n. si este prima descoperire de acest fel din Egipt: o groapa comuna.

Zona a fost sigilata imediat dupa descoperire si de atunci expertii cauta sa inteleaga de ce au fost mumificati si inhumati mai multi oameni intr-o groapa comuna, intr-o cultura care punea mare accent pe cultul mortilor. 

In Egiptul antic, fiecare persoana cu o situatie materiala buna punea mare accent pe construirea propriului mormant, care trebuia sa fie cat mai mare si cat mai frumos decorat, astfel incat sa se bucure de bunastare si in viata de apoi.

Dar mumiile gasite laolalta nu doar ca au fost puse intr-o groapa comuna, dar dupa starea lor era evident ca oamenii avusesera parte de o moarte foarte violenta, scrie Live Science.

In sfarsit, istoricii au reusit sa afle ce s-a intamplat si ce au patit acesti oameni. Ei spun ca, in urma cu 4.200 de ani, a avut loc o revolta sangeroasa in Egipt, care a dus la batalii intre mai multi conducatori locali.

Intr-una din aceste lupte au murit 60 de barbati, care au fost mumificati si ingropati in graba, intr-o groapa comuna.

Mumiile analizate din nou anul trecut de egiptologii coordonati de Salima Ikram, profesor la Universitatea Americana de Egiptologie din Cairo, prezinta si semnele unor traume severe, care nu ar fi fost posibile decat in timpul unei lupte.

Istoricii cred ca revolta a inceput la scurt timp dupa moartea faraonului Pepi al II-lea, al caruia mormant a fost de altfel vandalizat.

La scurt timp dupa disparitia lui, puterea a fost preluata de mai multe factiuni politice, reprezentate de guvernatori locali, care au inceput sa se lupte intre ei pentru suprematie. Astfel, in Egipt a inceput un adevarat razboi civil.

Situatia sociala a devenit si mai proasta atunci cand peste aceste conlicte sangeroase a venit si o seceta, care a dus, inevitabil, la foamete.

Mai

 » Sursa: bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !