Dezvoltatorii imobiliari din Iasi, umiliti de catre Primarie! Investitorii de la Silk District au deschis usile cu bocancii. S-au trezit pe propria mosie – FOTO

• Proiectul de 200 de milioane de euro al celor de la Prime Kapital este o facatura • Dosarul depus pentru informarea populatiei nu contine avizele necesare • Intre timp, alti dezvoltatori imobiliari sunt obligati sa aiba toate avizele inainte de etapa de consultare publica • Apelat telefonic, primarul Mihai Chirica nu a raspuns pentru a oferi explicatii cu privire la modul in care este tolerata documentatia depusa de Prime Kapital

Modul in care municipalitatea ieseana abordeaza proiectele imobiliare din Iasi ridica semne mari de intrebare. Orice investitor care, spre exemplu, propune un bloc de locuinte cu 10 etaje, trebuie sa parcurga mai multi pasi. Dupa ce primeste avizul de oportunitate de la o comisie speciala formata din arhitecti, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) intra in dezbatere publica. Insa, in aproape toate cazurile, beneficiarul investitiei este obligat sa obtina toate avizele, pentru a fi prezentate publicului.

Nu acelasi lucru s-a intamplat si cu cei de la Prime Kapital, sustinut de un fond sud-african de investitii, care intentioneaza sa construiasca un complex mixed-use pe o suprafata de aproape 10 hectare, situata pe Calea Chisinaului, nr. 22, in Zona Industriala.

In dosarul depus la primarie, in afara de cateva planse si certificatul de urbanism, nu exista avize cum ar fi cele eliberate de Agentia pentru Protectia Mediului.

Mai mult, nu exista atasat nici macar un studiu geotehnic. In schimb, reprezentantii companiei in Romania, Calin Stan si Razvan Oprescu, au cerut sa fie primiti in audienta de primarul Mihai Chirica. Acestia au cerut lamuriri cu privire la faptul ca proiectul de hotarare privind construirea Silk District a fost de doua ori retras de pe site-ul primariei.

Ce nu stiu cei de la Prime Kapital este ca proiectul a fost retras deoarece plansele nu erau detaliate. Se specifica doar o cladire cu 25 de etaje, in realitate fiind mult mai multe. Pana la urma, plansa a fost modificata si reincarcata pe site, pe data de 31 mai. Mai mult, in cererea de audienta s-au plans de o asa-zisa campanie de denigrare a proiectului, provocata de un fost chirias in halele de pe Calea Chisinaului. Acestia au promis ca vor rezolva problemele pe cale juridica, semnul fiind clar unul de intimidare.

Apelat telefonic, primarul Mihai Chirica  nu a raspuns pentru a oferi explicatii cu privire la modul in care este tolerata documentatia depusa de Prime Kapital.

Vanzare controversata

Prime Kapital a anuntat ca terenul de pe Calea Chisinaului este achizitionat de la societatea Teba Industry Iasi SA, care a preluat activele fostei fabrici de matase „Victoria”. Insa, tranzactia nu a fost finalizata, fiind semnat doar un antecontract. Ba mai mult, Prime Kapital a cerut ca plata sa se faca pana la sfarsitul acestui an.

Proiectul este blocat de o actiune in instanta prin care se incearca dovedirea faptului ca Teba nu poate fi proprietarul terenului, deoarce nu a respectat pasii privatizarii, iar angajatii au fost concediati. In aceste conditii, terenul ar trebui sa revina in proprietatea Statului.

 » Sursa: bzi.ro