Dieta potrivita pentru diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 afecteaza cam 10% din totalul populatiei – si din ce in ce mai multi oameni tineri. Boala are legatura cu suprapon­de­ralita­tea (grasi­mea viscerala) si cu sedentarismul. Cauza o con­sti­tuie rezistenta la insu­lina, aparuta ca o consecinta a unor ani de alimentatie ne­sa­natoasa si excesiva. Exista medicamente noi, care scad glicemia, con­troleaza simp­to­mele si ofera protectie im­po­triva eventualelor compli­ca­tii. Singurul lor neajuns este acela ca nu pot vindeca dia­betul. Totusi, diabetul de tip 2 poate fi com­batut prin schim­barea alimen­tatiei, in special atunci cand boala nu are o vechi­me mai mare de sapte pana la zece ani. Cateva studii preliminare do­vedesc eficienta dietei vegane. In cazul cand nu doriti sa eliminati produsele de ori­gine animala, puteti adopta o alimentatie medi­te­raneeana lacto-vegetariana, adica o dieta vege­tariana, completata cu mici cantitati de branza si iaurt.

* Daca sunteti diabetici, ar trebui sa renun­tati com­plet la indulcitori. Ei fac mai dificila reglarea nivelului glicemiei, agravand practic diabetul. Puteti folosi cel mult indulcitorul de ste­vie si eritritolul, care nu influenteaza meta­bolis­mul glucidelor.

* Pacientii cu diabet de tip 2 sunt sfatuiti sa consume mult otet. O serie de studii releva faptul ca otetul imbunatateste valorile glicemiei, in in­tervalul de timp de dupa mese.

* Mancati fructe. Poate ca sfatul va sur­prinde, fiindca stiti ca zaharul, indulcitorii si fructoza va sunt contraindicate. Insa consumul de fructe are, in general, un efect pozitiv. Pre­ferati fructele-boabe si merele. La acestea din urma, cuercitina pre­zenta in coaja are o actiune benefica.

* Consumul de broccoli poduce un efect si­milar cu al celui mai important medicament anti­diabetic, Metformina. Cercetatorii sudezi au des­coperit ca pentru aceasta este responsabil sulfo­rafanul, o substanta uleioasa, care se gaseste in leguma respectiva. Puteti preveni declansarea diabetului, si daca mancati zilnic 30 grame de nuci si intrebuintati regulat in bucataria dvs. ule­iul de masline. Fisticul si migdalele au de ase­menea o actiune antidiabetica dovedita. In plus, migdalele reduc si nivelul lipidelor din sange.

* Ceaiul de ghimbir sau o lingurita cu pul­bere de ghimbir pe zi scad ape­titul si amelio­reaza stea­to­za hepatica. Ovazul (de exemplu, o fiertura de fulgi de ovaz la micul de­jun) com­bate diabetul, gratie conti­nu­tului sau de beta-glu­can so­lubil, care slabeste re­zistenta la insu­lina, norma­lizeaza glice­mia si ajuta la slabit. Si semintele de in scad gli­cemia si valorile co­leste­ro­lului. De ase­me­nea, reglarea glicemiei poate fi imbuna­tatita prin consumul zilnic de legu­minoase, cum sunt nau­tul, lintea sau fa­solea uscata.

* Mancati fara graba. Savurati, in loc sa infulecati. Daca mestecati bine alimentele, en­zimele din saliva (in primul rand alfa-amilaza) vor patrunde in amidon si alti carbohidrati, vor des­compune polizaharidele in monozaharide si astfel o parte considerabila din procesul digestiei (mai exact, 30%) va avea deja loc in cavitatea bucala. Iar cand mancati lent, apare mai curand senzatia de satietate si, in consecinta, pancreasul elibereaza mai putina insulina.

* Apelati la postul terapeutic. Dupa maxi­mum doua saptamani, se imbunatatesc vizibil nivelul glicemiei si rezistenta la insulina, iar simp­tomele steatozei hepatice incep sa se ame­lioreze.

 » Sursa: sanatate.bzi.ro


APRECIAZA ARTICOLUL !