Fostul director al Muzeului Luvru, arestat pentru trafic cu antichități

Jean-Luc Martinez, fostul director al muzeului Luvru din Paris a fost acuzat de participare la o conspirație care a ascuns originea unor comori arheologice care ar fi fost scoase din Egipt în timpul revoltelor din primăvara arabă, într-un caz care a șocat lumea antichitatilor.

Jean-Luc Martinez a fost inculpat săptămâna aceasta după ce a fost reținut de poliție pentru interogatoriu, conform unei surse judiciare franceze.

Martinez a condus Luvru din Paris, cel mai vizitat muzeu din lume, in perioada 2013-2021.

Martinez, care a demisionat din funcția de presedinte al muzeului Luvru anul trecut, este ambasador pentru cooperare internațională în domeniul patrimoniului.

Cazul a fost deschis în iulie 2018, la doi ani după ce Luvru Abu Dhabi a cumpărat o stelă rară din granit roz care îl înfățișează pe faraonul Tutankhamon și alte patru opere antice pentru 8 milioane de euro.

Martinez a fost inculpat pentru complicitate la frauda și ”ascunderea originii operelor obținute în mod infracțional prin avizare falsă”, a anunțat AFP citand surse judiciare. Martinez a negat acuzațiile.

Un raport al săptămânalului de investigații Le Canard enchainé a declarat că deciziile lui Martinez ar fi fi dus la ignorarea certificatelor de origine false pentru piese, o fraudă despre care se crede că ar fi implicat mai mulți alți experți în artă.

Galeristul germano-libanez care a intermediat vânzarea a fost arestat la Hamburg în martie și extrădat la Paris pentru a fi interogat în acest caz.

Anchetatorii francezi suspectează că sute de artefacte au fost jefuite în timpul protestelor din primăvara arabă care au cuprins mai multe țări (printre care Egipt, Libia, Yemen și Siria ) din Orientul Mijlociu la începutul anilor 2010.

Se crede că artefactele au fost apoi vândute unor galerii și muzee care nu au pus prea multe întrebări cu privire la proprietarul anterior și nici nu au analizat cu suficientă atenție eventualele incoerențe din certificatele de origine ale operelor.

O altă lucrare egipteană prețioasă, sicriul aurit al preotului Nedjemankh, care a fost cumpărat de Metropolitan Museum of Art din New York în 2017, s-a aflat la rândul ei în centrul unei anchete separate a procurorilor newyorkezi.

Ulterior, Met a declarat că a fost victima unor declarații și a unor documente false și ca sicriul va fi returnat în Egipt.