Doi ieșeni cu același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă

Doi ieșeni purtând același nume au fost condamnați în aceeași zi, pentru aceeași faptă, la aceeași pedeapsă. Doar instanțele au fost diferite.

Primul dintre ei a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel, iar al doilea mai are însă șansa apelului, condamnarea sa fiind doar în primă instanță.

Primul, din Lunca Cetăţuii
Primul proces a fost deschis în 2018, împotriva lui Bogdan Stănescu, domiciliat în Lunca Cetățuii. Absolvent a 7 clase, acesta preluase în octombrie 2013 administrarea unei firme din Piatra Neamț, specializată în tranzacții cu fier vechi și deșeuri de metale neferoase.

A condus-o doar până în iulie 2014, când în urma unui control efectuate de reprezentanții serviciului Antifraudă Fiscală a trebuit să predea toată evidența contabilă a societății.

Când au început să frunzărească actele, inspectorii și-au pus mâinile în cap. Aproape din prima zi în care preluase firma, Stănescu începuse să facă achiziții fictive de la trei societăți comerciale, totalizând 4,36 milioane lei.

Consecința fusese prejudicierea bugetului de stat cu suma de 951.050 lei reprezentând impozit pe profit scăzut artificial și TVA.

În timpul procesului, Bogdan Stănescu nu a dat declarații, prevalându-se de dreptul la tăcere. Declarațiile martorilor și actele depuse la dosar au conturat însă imaginea unei activități fantomă a firmei conduse de acesta, astfel încât condamnarea pentru evaziune fiscală a fost urmarea firească. Magistrații Tribunalului au stabilit în sarcina lui Stănescu o pedeapsă de 7 ani de închisoare.

Contestația depusă de inculpat la Curtea de Apel, prin care cerea achitarea, a fost respinsă miercuri, sentința inițială devenind definitivă.

Al doilea ,din Grajduri
Doi ani după Bogdan Stănescu din Lunca Cetățuii, a fost trimis în judecată și Bogdan Stănescu din Grajduri.

Și acesta administra o firmă specializată în tranzacții cu deșeuri metalice, la fel de lipsită de angajați, mijloace de transport sau depozite ca și firma condusă de tizul său din comuna vecină.

Și el declarase achiziții fictive tot de la trei firme partenere. Acționase însă mai devreme, în 2012 și cauzase bugetului de stat un prejudiciu mai mare, de 1,35 milioane lei.

Acest Bogdan Stănescu a adoptat însă altă strategie de apărare, încercând să explice că de fapt totul era în regulă. Chiar făcuse achizițiile, doar că le plătise în numerar și nu mai avea chitanțele. Nu avea nevoie de magazii, pentru că marfa pe care o lua de la o firmă o revindea imediat alteia, deci nu trebuia să o depoziteze.

Nu a putut însă explica în ce fel transporta marfa, dacă nu avea camioane și nici nu a putut prezenta vreun contract cu o firmă specializată. Argumentele aduse în apărare au fost respinse de magistrații Tribunalului.

Președintele completului de judecată a fost altul, dar pedeapsa a fost aceeași: 7 ani de închisoare. Sentința a fost pronunțată tot miercuri, putând fi însă atacată cu apel, scrie ziaruldeiasi.ro.